Руските мироопазващи сили работят ежечасно за разрешаване на ситуацията в

...
Руските мироопазващи сили работят ежечасно за разрешаване на ситуацията в
Коментари Харесай

Лавров: Руските миротворци работят за разрешаване на ситуацията в Лачинския коридор

„ Руските мироопазващи сили работят ежечасно за разрешаване на обстановката в Лачинския кулоар и поддържат контакт със страните “, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на конференция след диалози с азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов, съобщи Българска телеграфна агенция

" Разгледахме, несъмнено, обстановката, която съставлява максимален интерес сега - изострянето на ситуацията в Лачинския кулоар. Потвърдихме, че съветските миротворци работят безусловно ежечасно за разрешаване на обстановката в контакти със съответните страни ", сподели той.

" За страдание арменските ни сътрудници не пристигнаха, оповестиха го в последния миг. Отчетохме това, само че все пак взехме решение да се срещнем и да забележим до каква степен сме стигнали както във връзка с настоящите проблеми през днешния ден, по този начин и във връзка с напредването към дълготрайно споразумяване на цялата обстановка във всичките й аспекти ", акцентира Лавров.

Конфликтната точка

Лачинският кулоар е единственият път, който свързва Армения и Нагорни Карабах, отбелязва ТАСС. На 12 декември група азербайджанци, показали се за природозащитници, блокираха коридора, където краткотрайно е ситуиран съветски мироопазващ контингент. Баку съобщи, че задачата на митинга не е била да се блокира пътя и че гражданските транспортни средства можели да се движат свободно в двете направления.

Ереван преглежда акцията като провокация от страна на Баку, която цели да провокира филантропична злополука в Нагорни Карабах. Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян съобщи по-рано, че Ереван е призовал Организация на обединените нации, ОССЕ и Минската група към ОССЕ да изпратят задача за оценка на ситуацията с Лачинския кулоар. На 14 декември Армения се обърна към Европейския съд по правата на индивида с молба да задължи Азербайджан да деблокира Лачинския кулоар. Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи на държавно съвещание, че в Нагорни Карабах е почнал да се усеща дефицит на храна поради блокирането на коридора, напомня ТАСС.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР