Руските лекоатлети не получиха неутрален статус и няма да могат

...
Руските лекоатлети не получиха неутрален статус и няма да могат
Коментари Харесай

Без руски атлети на Европейското в Торун

Руските лекоатлети не получиха безпристрастен статус и няма да могат да вземат участие на Европейското състезание в зала в полския град Торун, което ще се организира от 5 до 7 март. Това излиза наяве от изказване, оповестено на уеб страницата на ВФЛА (Руската федерация по лека атлетика).

“ВФЛА направи всичко допустимо, с цел да могат нашите чисти спортисти да вземат участие на Европейското състезание в зала. Но опцията за приемане на безпристрастен статус най-вероятно ще бъде прегледана от Съвета на Световната атлетика на 17 – 18 март, не по-рано. Така руснаците няма да могат да вземат участие в Европейското състезание в зала. Ние разбираме цялата мъка и отчаяние, което изпитват нашите спортисти, треньори и фенове на леката атлетика. Умоляваме нашите спортисти да проявят самообладание и да се готвят за летния сезон. Продължаваме упорито да търсим опция съветските лекоатлети да вземат участие в интернационалните надпревари, “ се споделя в изказването на пресслужбата на ВФЛА.

Припомняме, че участието на ВФЛА в Световната атлетика беше замразено през есента на 2015 година поради допинг скандал. Руските спортисти можеха да вземат участие само като неутрални. Но издаването на безпристрастен статус бе прекъснато през лятото на 2020 година след опитите на спортни функционери да фалшифицират документите, свързани с позитивната проба на състезателя на скок височина Даниил Циплаков.

“Световната атлетика работи съгласно своя правилник. Първо съветът би трябвало да утвърди оферти от ВФЛА стратегически проект за възобновяване и едвам по-късно ще се разисква редът за издаване на безпристрастен статус на съветските спортисти. Затова и съветските спортисти няма да вземат участие на Европейското състезание в зала “, изясни краткотрайно изпълняващата длъжността президент на ВФЛА Ирина Привалова, една от легендите в международния спринт в близкото минало.

atletikabg.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР