Руските космонавти няма да летят на американски космически кораби поради

...
Руските космонавти няма да летят на американски космически кораби поради
Коментари Харесай

Руснаците няма да "рискуват живота си" на американски космически кораб: Роскосмос

Руските космонавти няма да летят на американски галактически кораби заради съображения за сигурност. Това твърди Дмитрий Рогозин, началник на националната галактическа организация Роскосмос, който приказва в събота. Той добави, че към момента не е реализирано съглашение с НАСА за взаимно прилагане тук-там на корабите на другата страна.

Според Рогозин НАСА е движещата мощ на самодейността за замяна на седалките, тъй като американците не желаят да " губят летателните си умения на съветските кораби ".

Системата за кръстосване планува съветският " Союз Министерски съвет " да вземе един американец, а в подмяна един руснак да получи място на американски транспортен съд.

 

НАСА има намерение да редува на всеки шест месеца Crew Dragon на частните американски галактически производители SpaceX и Starliner на Boeing, откакто последният бъде пуснат в употреба.

Рогозин дефинира проблематичния галактически транспортен съд " Боинг Старлайнър " като намиращ се в " сериозно положение ".

" За първи път полетя с проблеми. Вторият път въобще не можа да полети. Забавянето на старта продължава към този момент повече от две години. Сега те ще се опитат да го пуснат. Но сигурно няма да качим нито един от нашите космонавти на борда, не можем да рискуваме живота им ", сподели той в изявление за телевизионния канал " Россия 24 ".

Въпреки че Боинг съумя да изстреля сполучливо първия Starliner през декември 2019 година, софтуерен проблем не му разреши да се скачи с МКС. През август предходната година опитът за изстрелване на безпилотен тестов полет трябваше да бъде анулиран, откакто екипите на задачата откриха проблеми с клапан, обвързван със задвижващите системи. Следващият опит за изстрелване на кораба без екипаж е плануван за идващия четвъртък.

 

Доскоро  НАСА нямаше опция да доближи до галактическата станция и разчиташе на съветска помощ, защото през 2011 година спря флота си от совалки. През 2018 година тя плащаше на Роскосмос към 81 млн. $ на място. През май 2020 година Crew Dragon, галактически транспортен съд за многократна приложимост, създаден от частната компания SpaceX на Илон Мъск, изведе двама американци в космоса с транспортно средство, създадено в Съединени американски щати, за първи път от девет години насам.

 

През 2021 година беше оповестено, че Анна Кикина, единствената жена в съветския космонавтски корпус, ще може да полети на SpaceX Crew Dragon на Елон Мъск през август, в случай че бъде реализирано съглашение за замяна на местата. Но обстановката се е " фрапантно трансформирала " след началото на съветската военна интервенция в Украйна, изясни Рогозин, като се базира на глобите от страна на Съединени американски щати. Той добави, че е рано да се взема решение за кръстосана стратегия за полети с НАСА сега.

 

 

Рогозин също по този начин твърди, че корабите на SpaceX имат проблеми, което усложнява присъединяване.

" Имаме доверие в нашите кораби.. На кораба на Мъск се случват съществени проблеми, в това число щета на канализационната система.. Това е животоподдържаща система, това не е смешка, това е здравето на хората. И в случай че тези проблеми продължат, за момента е мъчно да вземем решение за пресечен полет ", изясни той.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР