Руски войски са влезнали във военновъздушна база в Нигер, където

...
Руски войски са влезнали във военновъздушна база в Нигер, където
Коментари Харесай

Руските войски са влезнали в авиобаза на САЩ в Нигер

Руски войски са влезнали във военновъздушна база в Нигер, където са ситуирани американски бойци. Както оповестяват The Hill и Reuters, базирайки се на почитан чиновник на Пентагона, руснаците са влезнали във боен обект на фона на решението на нигерската хунта да изгони американските войски от страната.

Военните водачи на страната желаеха от Съединени американски щати да изтеглят близо 1000 бойци. Преди преврата силите играха основна роля в битката с бунтовниците, които убиха хиляди и принудиха милиони да изоставен домовете си.

Високопоставен чиновник на Пентагона съобщи, че съветските войски не се смесват с американските войски, а употребяват обособен хангар във въздушна база 101, която е в непосредствена непосредственост до интернационалното летище Диори Хамани в Ниамей, столицата на Нигер.

Според Reuters ходът на съветските военни слага американски и съветски войски в непосредствена непосредственост в миг, когато военното и дипломатическото съревнование сред страните става все по-ожесточено заради спора в Украйна.

Съдбата на американските уреди в Нигер след изтеглянето на американските войски остава неразбираема. От Пентагона обаче са уверени, че обстановката е управляема.

" Ситуацията не е от най-хубавите, само че в кратковременен проект е управляема “, означи служителят, поискал анонимност.

Съединените щати и съдружниците им са принудени да изтеглят войски от няколко африкански страни след преврати, които доведоха на власт групи, дистанциращи се от западните държавни управления. Американците неотдавна напуснаха Чад, а французите напуснаха Мали и Буркина Фасо.

В същото време Русия съумява да заздрави връзките си с африканските страни, позиционирайки се като другарска страна без колониален багаж на континента.

Както означи американски чиновник, управляващите в Нигер са съобщили на администрацията на президента Джо Байдън, че към 60 съветски военни ще бъдат в Нигер. След преврата американската войска реалокира част от своите сили в Нигер от авиобаза 101 в авиобаза 201 в Агадез.

Авиобаза 201 в централен Нигер коства на Съединени американски щати повече от 100 милиона $. От 2018 година тя се употребява за нанасяне на удари по бойци от Ислямска страна и клона на Ал Кайда Джамаат Нусрат ал-Ислам уал-Муслимин (JNIM) благодарение на дронове.

Нигер изиска изтеглянето на американските войски след среща в Ниамей в средата на март. В същото време висши американски чиновници показаха безпокойствие от идването на съветски войски и напъните на Иран да търси първични материали, в това число уран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР