Руски спецчасти арестуваха водача на християнски култ в Сибир, който

...
Руски спецчасти арестуваха водача на християнски култ в Сибир, който
Коментари Харесай

Спецчасти арестуваха в Сибирския син Божи

Руски спецчасти арестуваха лидера на християнски фетиш в Сибир, който твърди за себе си, че е превъплъщението на Исус. По време на интервенцията са задържани и основните му помощници. Операцията в затънтено село в Красноярския край е включвала членове на службата за сигурност ФСБ и други полицейски органи. 

Следственият комитет на Руската федерация, който проверява тежки закононарушения, посочи, че е задържан Сергей Тороп, прочут на почитателите си като Висарион, и двама от неговите помощници - Вадим Редкин и Владимир Ведерников. Кадри, оповестени от Комитета, демонстрират 59-годишния Висарион с дълга сива коса и брада, както и други двама мъже, извеждани от микробус от маскирани командоси и качвани на боен хеликоптер.



Срещу тримата е повдигнато наказателно дело за противозаконна активност на религиозна организация. Според следствието, Тороп, Редкин и Ведерников са управлявали релизиозна общественост от 1991 година Тороп е твърдял, че е Син Божи, под името Висарион.

Той е някогашен полицай от КАТ, който твърди, че е претърпял " събуждане ", когато е изгубил работата си през 1989 година, " до момента в който атеистичният комунистически режим бързо се разпада ". През 1991 година Тороп основава своята Църква на Последния завет. Последователите ѝ са няколко хиляди, живеещи все в затънтени селца из Сибир.

Вярващите в концепциите на Висарион се придържат към комбинация от вероизповедания, които черпят от съветските православни обреди. Сред следовниците на Тороп са музиканти, лекари, учители, полковници от Червената войска, някогашен министър на Беларус, а също в региона идват поклонници от Куба,  България , Белгия, Австралия и Германия.

През 90-те години някои от феновете на Висарион умират или от самоубийство, или вследствие на тежки условия на живот и липса на здравна помощ в своята религиозна общественост.

Според следователите, самопровъзгласилият се за избавител Висарион и неговите помощници са   желали средства от свои почитатели и са ги малтретирали прочувствено. 

През 2009 година, запитан от агенция  " Франс прес " от кое място знае, че е Син Божи, Висарион дава отговор: " Почувствах нещо, което бурно се надигаше вътре в мен, което беше потискано до тогава. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР