Руски съд осъди журналист на шест години затвор за критични

...
Руски съд осъди журналист на шест години затвор за критични
Коментари Харесай

Русия вкарва в затвора журналист заради публикация за Украйна

Руски съд осъди публицист на шест години затвор за сериозни мнения, свързани с настъплението на Москва в Украйна, оповестиха публични лица, представени от БГНЕС.
Присъдата е последната от поредицата резонансни правосъдни решения, постановени по силата на нов закон, който съгласно критиците има за цел да криминализира рецензиите против военната намеса.
44-годишната Мария Пономаренко е наказана за разпространение на информация за армията на Москва, за която е знаела, че е погрешна, оповестиха от Следствения комитет, който проверява тежки закононарушения.
Журналистката е преследвана за обява в обществените медии през март предходната година, обвързвана с нахлуване против театъра в украинския пристанищен град Мариупол, който след дълга блокада мина под съветски надзор. Киев и западните му съдружници упрекнаха Москва за гибелта на стотици цивилни жители при нападението, което Русия отхвърля.
Пономаренко беше задържана през април предходната година в Санкт Петербург, след което беше трансферирана в Барнаул. Прокурорите желаеха присъда от девет години отнемане от независимост. Адвокатът ѝ е изразил паника за влошеното психологично здраве на Пономаренко и е изискал тя да бъде лекувана, заяви групата за наблюдаване на правоприлагащите органи OVD-Info.
След като Кремъл подреди на войските да навлязат в Украйна преди близо година, Русия вкара ново законодателство, което криминализира това, което управляващите считат за погрешна или нездравословна информация за съветската войска и офанзивата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР