Руски кибератаки в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни

...
Руски кибератаки в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни
Коментари Харесай

Военното министерство очаква кибератаки, хибридни действия, диверсии и саботажи от Русия

Руски хакерски атаки " в комбиниране с други хибридни дейности, огромни дезинформационни акции и опити за провокиране на обществено неодобрение и миграционни процеси, диверсии и саботажи ".

Това са част от дейностите на Русия по отношение на българската национална сигурност, разказани като закани в Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили на България за 2022 година, който беше признат от държавното управление предходната седмица.

В също се споделяше, че Русия заплашва националната сигурност на България със стартирана от средата на 2021 година огромна хибридна акция, целяща преустановяване разширението на НАТО на изток и опазване на съветското въздействие в прилежащи страни.

Руската военна експанзия против Украйна беше най-непосредствената опасност за мира в международен проект, написа в отчета на Министерството на защитата (МО) за 2022 година
Доставките на газ като хибридна акция
В отчета на МО за предходната година се отбелязва още, че " доста страни от Европейски Съюз, в това число и България, бяха подложени на многократни и продължителни офанзивни кибероперации ".

За съветските хибридни интервенции написа, че " интензивно и нападателно бяха употребявани енергийните доставки като детайл от цялостна военно-политическа акция ".

През април 2022 година, съветският монополист " Газпром " да извършва контракта си за газови доставки в България, откакто тя осъди нашествието в Украйна.

В отчета за защитата е посочено, че ограничението на газовите доставки е подхванато от Русия, с цел да провокира икономическо, обществено и политическо напрежение в тях.

През август служебният министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че е неизбежно за обновяване на доставките на газ по контракта с " Газпром ". Година след прекъсването на газа от Русия, цените му на международните пазари са съвсем на същото равнище отпреди началото на войната.
Деструктивната роля на Русия на Балканите
МО отбелязва и деструктивна роля, която изиграха индиректните опити от съветска страна да сътвори втора зона на неустойчивост на Балканите, " възползвайки се от съществуващите в района проблеми и несъгласия ".

В Северна Македония конституционните промени се забавят, в това число поради " неотшумяващи антибългарски обществено-политически стандарти ", написа в документа.

Потенциалът за дестабилизиране на Босна и Херцеговина се резервира вследствие на сепаратистките начинания на босненските сръбски водачи, подкрепяни от Кремъл. Силното съветско въздействие се резервира и в Сърбия, написа още в отчета.

Военното министерство чака още, че и през 2023 година ще продължи интензивното експлоатиране на миграционните направления към Европа, в това число през България. Запазва се рискът от потреблението на миграционните проблеми в хибридни интервенции срещу Европейски Съюз, както и за инфилтрирането на терористи в европейски страни, означават създателите на отчета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР