Руски и австралийски учени предложиха прост метод за изчисляване на

...
Руски и австралийски учени предложиха прост метод за изчисляване на
Коментари Харесай

Частиците във фотонните кристали могат да се проверят с лазер

Руски и австралийски учени предложиха елементарен способ за пресмятане на микроскопичните частици в оптическите материали благодарение на лазер, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Изследването демонстрира, че минавайки през сходен материал, снопът светлина се разпада и образува върху екрана нещо като рисунка, по която може да се изследва структурата на материала, оповести пресслужбата на Университета по осведомителни технологии, механика и оптика (ИТМО) на Санкт Петербург.

Фотонните кристали са изкуствени материали, които са нужни за направляване на светлинните талази. С помощта на фотонни кристали може да се промени поляризацията на светлината, да се концентрират, разсейват или усилват светлинни сигнали в оптически микросхеми, лазери и бъдещи квантови компютри. Получаването на фотонни кристали обаче е трудоемък развой, който се нуждае от непрекъснато рационализиране.

Учени от Университета ИТМО на Санкт Петербург, Физико-техническия институт „ А.Ф. Йофе “ към Руската академия на науките и Австралийския народен университет предложиха кристалната решетка да бъде оценена благодарение на метода оптическа дифракция. Изследователят просто свети с лазера върху кристала и по количеството на светлинните петна, които се виждат върху прожекционния екран, открива какъв брой са частиците „ разсейватели “ в кристала. Става въпрос за специфични недостатъци, които са нужни за смяна на свойствата на кристала.

Резултатите от проучването са оповестени в Scientific Reports.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР