Руски депутати внесоха законопроект в Държавната дума, с който се

...
Руски депутати внесоха законопроект в Държавната дума, с който се
Коментари Харесай

Руски депутати поискаха анулиране на решението на СССР за прехвърляне на Крим на Украйна

Руски депутати внесоха законопроект в Държавната дума, с който се прави опит да бъде пренаписана историята, като се анулира взетото през 1954 година решение от тогавашното руско държавно управление да трансферира Крим от Русия на Украйна. Това съобщи Ройтерс в понеделник.

Подобно предложение нарушава настоящото законодателство, защото оповестяването на нищожност на юридически акт е допустимо единствено по правосъден ред. Агенцията отбелязва, че този ход наподобява има за цел да сътвори правна основа за Русия да твърди, че черноморският полуостров, който тя разгласи нелегално, че е анексирала през 2014 година , в никакъв случай не е бил фактически част от Украйна.

Новината идва на фона на апела на папа Франциск Украйна да има смелостта " да развее бялото знаме " във войната, която Русия води с нея, тъй като " когато видиш, че си надвит ", би трябвало да преговаряш. Москва твърди, че е подготвена на мирни договаряния, само че упорства да резервира всички украински територии, които е окупирала, в това число Крим.

След като думите на папата бяха остро разкритикувани и от украинските управляващи, и от международни водачи поради продължаващата над две години на Кремъл, Киев.

Законопроектът, показан от по един народен представител от всяка от двете камари на съветския парламент - Константин Затулин от Държавната дума и членът на Съвета на федерацията Сергей Цеков , предлага признание на прехвърлянето на Крим към Украинската ССР през 1954 година за нелегално.

То е разказано като " случайно и нелегално, защото не е бил извършен референдум ", а тогавашните руски управляващи не са имали правото да трансферират територии от една на друга република без единодушието на техните поданици, заяви Радио Свобода.

Руският президент Владимир Путин към този момент осъди решението от 1954 година за предаването на полуострова по времето на тогавашния руски водач Никита Хрушчов като " нарушаване на настоящите по това време правни правила ". Не е оповестено по кое време законопроектът, който е оповестен на уеб страницата на Държавната дума, ще бъде обсъждан от съветските депутати.

През последните години Затулин най-малко три пъти е заявявал, че прехвърлянето на Крим към Украйна би трябвало да бъде анулирано. Той е правил такива оферти през февруари 2024 година, през април 2023 година и през ноември 2017 година

Цеков съставлява анексирания Крим в Съвета на федерацията. По-рано той направи оферти за лишаване на съветско поданство за дезертиране, за така наречен дискредитиране на армията. Той насочва и апели за конфискация на имущество на руснаци, които са отпътували в чужбина след началото на войната и подлагат на критика политиката на Кремъл.

През 2014 година Русия анексира украинския полуостров Крим и стартира военни дейности в Донбас. Международни организации признаха анексирането на Крим за нелегално и осъдиха дейностите на Русия, а западните страни постановиха стопански наказания против нея. Кремъл отхвърля анексирането на полуострова и го назовава " възобновяване на историческата правдивост ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР