Руски бизнесмен и близък съюзник на Владимир Путин, обвиняван от

...
Руски бизнесмен и близък съюзник на Владимир Путин, обвиняван от
Коментари Харесай

Пригожин пред Guardian: Умиращата западна цивилизация ще бъде победена от Русия


Руски предприемач и непосредствен съдружник на Владимир Путин, упрекван от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други, че финансира частната военна компания Wagner Group, съобщи, че " умиращата западна цивилизация " ще бъде победена от Русия.

The Guardian се обърна към Евгений Пригожин, търсейки реакцията му на доказателства, замесващи бойци на " Вагнер " в кланета в Мали. В отговор той сподели, че " неведнъж е казвал, че групата Вагнер не съществува " и че няма " нищо общо с нея ".

" Вие сте умираща западна цивилизация, която счита руснаците, малийците, централноафриканците, кубинците, никарагуанците и доста други нации и страни за сган от третия свят ", добави предприемачът. " Запомнете, това не е правилно... Вие сте патетична застрашена група перверзници, а ние сме доста, милиарди от нас. И успеха ще бъде наша! "

Пригожин сподели, че " следи от близко събитията, протичащи се в Мали ", където " груповият запад, а точно Съединени американски щати, Англия, Франция и други страни, които се пробват да организират политика на подчиняване на Африка, насаждат и провеждат терористични групи в Мали от години ".

Това се прави, сподели той, " с цел да се държи популацията на тази страна в боязън, да се ограбят естествените й благосъстояния и за парите, отпуснати за по този начин наречените мироопазващи интервенции ".

Противно на Пригожин, в неделя съветският външен министър Сергей Лавров призна, че " Вагнер " работи в Мали и Либия. Лавров сподели пред италианска телевизионна мрежа, че " Вагнер " участва в двете африкански страни " на комерсиална основа ", само че повтори формалната позиция на Москва, че Вагнер " няма нищо общо с съветската страна ".

Западни публични представители настояват, че Кремъл употребява " Вагнер " за поощряване на съветските стопански и политически ползи в Африка и другаде. Известно е, че групата - също обвързвана с нарушавания на правата на индивида в Сирия и Украйна - е разположила бойци и съветници допълнително от дузина страни, откакто за първи път бе разпозната през 2014 година, когато поддържаше проруските сепаратисти в спора в Източна Украйна.

Твърденията, че групата " Вагнер " и малийската войска са взели участие в кланета и други нарушавания на правата на индивида, са погрешни, сподели Пирозгин. " Всеки терорист, погубен от малийската войска, груповият запад се опита да показа за граждански... Що се отнася до хипотетичните зверства, нито аз, нито мъжете, които познавам, нито армията на Мали сме ги направили. "

Бизнесменът също по този начин упрекна френската войска, че " безмилостно " убива цивилни и заравя останките им " близо до военни бази ".

Франция изпрати войски в Мали през 2012 година, когато ислямистите и други бунтовници образуваха мощен съюз. През февруари Еманюел Макрон разгласи, че войските напущат след срив в връзките с ръководещата хунта в страната.

Миналия месец френските военни споделиха, че наемниците на " Вагнер " са заровили тела покрай военна база в Мали, с цел да обвинят заминаващите сили на Франция, че са оставили след себе си всеобщи гробове. Френската войска съобщи, че е употребила дрон, с цел да снима бели бойци, покриващи тела с пясък покрай базата " Госи " в северната част на Мали.

Пригожин, който си завоюва прякора " готвачът на Путин ", откакто завоюва контракти за кетъринг за държавни банкети, бе упрекнат от Съединените щати през 2018 година за хипотетично финансиране на онлайн интервенция за въздействие на изборите в Съединени американски щати през 2016 година Той също по този начин е упрекнат, че управлява систематични старания за въздействие на мнението посредством подправени сметки в обществените медии в Африка, където Фейсбук неведнъж отстранява сметки, за които се счита, че са основани от оперативни служащи на " Вагнер ".

Пригожин разяснява, че The Guardian е разпространявал " имитации, откровени неистини и... фалшификации " и се е опитал " да плюе в лицето на мен, съветските патриоти и малийския народ ".

" Има една сентенция: " Не се опитвай да пикаеш против вятъра, ще се удавиш в пръските. Тези зверства се правят във вашия инфектиран мозък, инфектиран с заболяването, наречена " нацизъм ". "
 Европейски Съюз стопира задачи в Мали поради Русия и
Европейски Съюз стопира задачи в Мали поради Русия и " Вагнер "

Въпреки че Москва отхвърля непозволени дейности
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР