Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха

...
Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха
Коментари Харесай

След скандала: Руската църква в София затваря врати

Руската черква в София ще затвори вратите си. Това оповестиха от Външното министерство на Русия по отношение на експулсирането на ръководителя й архимандрит Васиан и още двама чиновници.

„ Тази остаряла съветска черква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, в този момент ще бъде затворена “, обявиха от Министерство на външните работи на Русия.

На 21 септември свещеници от съветската църковна задача в София бяха извикани в имиграционната работа на България. Връчена им е молба да изоставен балканската страна до 24 часа, защото се допуска, че съставляват опасност за националната сигурност. Става дума за игумена на задачата на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, секретаря на задачата протойерей Евгений и чиновник на храма, се споделя в изказване на представителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

Според нея този извънредно вражески акт на българските управляващи противоречал на логиката.

„ Хората, които са посветили живота си да служат на Бог в името на единството сред съветския и българския народ, учредено на обща вяра и християнски полезности, бяха превозени като нарушители в транспортно средство с решетки на прозорците назад в църквата от българската имиграционна работа, с цел да си опаковат багажа. Те ще бъдат депортирани като извършители. Те просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами “, споделя Захарова.

По думите й изключително богохулно измерение на тази обстановка прибавя фактът, че това деяние било осъществено в празничен ден, който отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, който е заветен и чист ден за енориашите на Руската православна черква.

„ Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още един път акцентира, че настоящето управление на България очевидно е тръгнало по пътя на разрушение освен на политическите контакти сред нашите страни, само че и на културните и човешки връзки сред нашите нации. Сегашната им цел наподобява е спиране на връзките сред сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки сред съветския и българския народ “, показва говорителката на Министерство на външните работи на Русия.

„ Още един път подчертаваме, че отговорността за бързото утежняване на руско-българските връзки е напълно на българската страна “, приключва тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР