Руската рубла удари за кратко днес психологическия праг от 100

...
Руската рубла удари за кратко днес психологическия праг от 100
Коментари Харесай

Рублата продължава да се срива, централната банка вижда ползи

Руската рубла удари за малко през днешния ден психологическия предел от 100 рубли за евро при отварянето на търговията на борсата в Москва за деня и падна под 93 за $ - стойности, невиждани най-малко от края на първия месец след пълномащабното навлизане в Украйна.

Данни на Московската борса демонстрират известно преодоляване, като по-рано денем курсът по отношение на еврото се е доближил до 102 към 1, а по-късно (към 14:30 българско време) се е задържал под 100. Курсът по отношение на $ пък спадна под 92 евро към същия миг.

Рублата пада от много време. Борсови анализатори приказват за стесняване на приходите от експорт и високите бюджетни разноски, както и за липса на ограничения за поддръжка на съветската валута и слабото ѝ предложение на пазара.

За " Ройтерс " специалисти приказват и за. Агенцията прави оценка на 9% загубата на стойност за рублата след протеста на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин на 23-24 юни. За " Комерсант " други и фактическото преустановяване на задграничните вложения, чиято стойност в този момент е негативна, като загуба на още един стабилизиращ фактор.

 Динамиката на курса на рублата по отношение на еврото в последните два дни спроред уеб страницата на Московската борса.
© moex.com

Динамиката на курса на рублата по отношение на еврото в последните два дни спроред уеб страницата на Московската борса.

Според анализатори по-стабилният курс до момента може да се изясни и с финансовите ограничавания, само че събитията от края на юни отекват на пазарите.

Обясненията в Русия

Кремъл и централната банка се разминаха в интерпретацията си.

Говорителят на съветското президентство Дмитрий Песков съобщи, че администрацията е осведомена с въпроса. Според него, поради предходни случаи на волатилност на рублата, " спекулативните игри " не трябва да бъдат изключвани, в случай че се търсят аргументите.

Ръководителят на съветската централна банка Елвира Набиулина новия спад на рублата с " динамичността на външната търговия ". На Финансовия конгрес на централната банка тя прикани да не се формулират теории за скрит план за намаляване на курса в полза на бюджета.

 Русия ще ограничи тегленията на пари от западни компании Русия ще ограничи тегленията на пари от западни компании

Набиулина, на чиято интервенция (и самостоятелност в паричните решения) преди няколко години бе приписвано сполучливото преодоляване на курса на рублата в сложен за съветската стопанска система миг, изясни, че Москва разполага с принадлежности за преодоляване на краткосрочните съмнения, само че няма да има целенасочени ограничения за това. " Плаващият курс съгласно нас е богатство, което разрешава тези външни промени, шоковете се поемат по-леко от икономкиката ". " За нас всевъзможен курс е допустим ", още тя.

Ръководителят на " Сбербанк " Герман Греф на същия конгрес, че надали ще се стигне до " рисково ниските равнища " от предходната година (в първите дни след войната), само че въпреки всичко курсът " не е най-благоприятен " сега.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР