Руската наемническа групировка Вагнер“, заподозряна във военни престъпления в Украйна,

...
Руската наемническа групировка Вагнер“, заподозряна във военни престъпления в Украйна,
Коментари Харесай

Руската наемническа групировка „Вагнер“ е внасяла диаманти в Белгия

Руската наемническа формация „ Вагнер “, обвинена във военни закононарушения в Украйна, търгува с диаманти посредством компания в Централноафриканската република, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8429
Според следствия на белгийския вестник „ Стандарт “ (De Standaard) и интернационалните сътрудници през 2019 година групировката „ Вагнер “ е изнасяла скъпоценни камъни за Белгия.

На фронта в Украйна наемниците от „ Вагнер “ са най-жестоките бойци измежду руснаците. Светът подозира групировката в осъществяването на военни закононарушения, полово принуждение и убийства в зоните на военни дейности. Но „ Вагнер “ също е изключително дейна стопански.

От 2019 година „ Вагнер “ търгува с диаманти от Централноафриканската република (ЦАР) посредством компанията „ Диамвил “.

Голяма част от тази търговия е незаконна, само че някои действия се правят по публични канали с лицензи за експорт. Диамантите се оферират също по този начин за обмен и във Facebook, като там техни фотоси се появяват сред селфита или фотоси на бродерии.

Чрез източници в министерството на мините на ЦАР, публицисти от „ Юръпиън Инвестигейтив Кълаборейшънс “ (European Investigative Collaborations) получиха достъп до подробни данни за износа на „ Диамвил “. Данните от ноември 2019 година демонстрират, че 296 карата диаманти на стойност 132 000 евро са доставени ​​от „ Диамвил “ в Белгия. Какво обаче се е случило с диамантите по-късно, остава неразбираемо.

Лобистката асоциация Антверп Уърлд Дайъмънд Сентър (Antwerp World Diamond Center) споделя, че не знае за вноса и връзката сред „ Диамвил “ и групировката „ Вагнер “. Независимо от това Белгия постоянно е обект на рецензии, когато става дума за диаманти. Само преди дни следствие на английския вестник „ Гардиън “ разкри, че белгийската търговия с съветски диаманти продължава макар непрекъснатия честен напън.

Независимо че при започване на украинско-руския спор президентът Зеленски предизвести Белгия за проблеми с контрола върху диамантите, търговията продължава. Според Антверп Уърлд Дайъмънд Сентър, който не желае да спре търговията с Русия, възможна възбрана би довела до загуба на 10 хиляди работни места. Освен това съветските диаманти са нужни за медицински произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР