Руската наемническа групаВагнере снабдявалаСуданските сили с ракети, за да подпомогне

...
Руската наемническа групаВагнере снабдявалаСуданските сили с ракети, за да подпомогне
Коментари Харесай

Военна подкрепа срещу злато: Завишено присъствие на „Вагнер“ в Судан

Руската наемническа група " Вагнер " е снабдявалаСуданските сили с ракети, с цел да подкрепи битката им против армията на страната, споделиха судански и районни дипломатически източници пред CNN.

Източниците обявиха, че ракетите земя-въздух доста са подкрепили паравоенните бойци на RSF и техния лидерМохамед Хамдан Дагало, до момента в който той се бори за власт сгенерал Абдел Фатах ал-Бурхан, боен държател на Судан и началник на неговите въоръжени сили.

В граничещата с Либия, където подкрепян от Вагнер генерал-измамник, Халифа Хафтар, управлява елементи от земя, сателитните изображения поддържат тези изказвания, показвайки необикновен прилив на интензивност в базите на Вагнер.

Мощната съветска наемническа група изигра обществена и основна роля в задграничните военни акции на Москва, а точно в Украйна, и неведнъж е упреквана в осъществяване на зверства.В Африка това оказа помощ да се поддържа възходящото въздействие на Москва и завземането на запаси.

Дагало и Бурхан се бореха за власт в договарянията за възобновяване на цивилното управление в Судан, преди договарянията да се провалят, избухвайки в едни от най-лошите митинги, които страната е виждала от десетилетия.

Боевете лишиха стотици животи и лишиха милиони хора от електричество, вода и храна.



Мохамед Хамдан Дагало, някогашен заместник-началник на Преходния боен съвет на Судан и боен водач, участва на церемонията по подписването на съглашението за мир и преустановяване на огъня в Джуба, Южен Судан, 21 октомври 2019 година

Сателитните фотоси демонстрират нараснала интензивност

Сателитни изображения, оценени от CNN и групата с отворен код „ All Eyes on Wagner “, демонстрират един съветски транспортен аероплан, който се движи сред две основни либийски въздушни бази, принадлежащи на Хафтар и употребявани от глобената съветска бойна група.

Хафтар е подкрепил RSF, споделят източници, макар че той отхвърля да взема страна.А нарасналата интензивност на Вагнер в базите на Хафтар, съчетана с изказвания на судански и районни дипломатически източници, допуска, че както Русия, по този начин и либийският военачалник може да са се готвели да поддържат RSF даже преди експлоадирането на насилието.

Увеличаването на придвижването на транспортния аероплан Илюшин-76 стартира два дни преди началото на спора в Судан в събота и продължи най-малко до сряда, съгласно сателитни изображения и основания в Холандия експерт по отворен код Gerjon.

Този аероплан, един от клас самолети, известни с обозначението на НАТО Candid, излетя от въздушната база Хадим на Хафтар в Либия до сирийския крайбрежен град Латакия, където Русия има огромна въздушна база. Това се случи в четвъртък (13 април). На идващия ден той излетя от Латакия назад в Хадим.Ден по-късно той излетя още веднъж до друга въздушна база на Хафтар в либийската Джуфра.Самолетът кацна в насаме място, нещо, което Герджон смяташе за доста извънредно за следене на полети.Това беше денят, в който избухна спорът.

Транспортният аероплан се е върнал в Латакия във вторник, преди да отлети назад до въздушната база на либийската милиция Хадим и по-късно до Джуфра, съгласно изследването на Герджон.Този ден Русия е хвърлила ракети земя-въздух към позициите на милицията на Дагало в северозападен Судан, съгласно районни и судански източници.

Години наред Dagalo е основен бенефициент от съветското присъединяване в Судан, като главен адресат на оръжията от Москва.



Сателитно изображение на Ilyushin-76 Candid в либийската въздушна база Ал-Хадим, употребявано от Wagner на 18 април 2023 година Maxar Technologies

Разследванена CNN от юли 2022 г.разкри задълбочаващите се връзки сред Москва и военното управление на Судан, което даде на Русия достъп до златните благосъстояния на източноафриканската страна в подмяна на военна и политическа поддръжка.Отношенията започнаха съществено след нахлуването на Москва в Крим през 2014 година, когато Русия стартира да гледа на златните благосъстояния в Африка като на метод да заобиколи куп западни наказания.

Нахлуването в Украйна през 2022 година и последвалата вълна от наказания форсираха грабежа на златото на Русия в Судан и в допълнение поддържаха военното ръководство, увеличавайки интензивността на Вагнер в страната.

В деня преди Русия да стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през 2022 година, Дагало оглави суданска делегация в Москва за „ придвижване на връзките “ сред двете страни.

Увеличението на придвижването на транспортния аероплан Илюшин-76 стартира два дни преди началото на спора в Судан в събота.

Бурхан и суданската войска също преди този момент получиха поддръжка от Русия.Бурхан и Дагало бяха съдружници преди началото на боевете.Заедно те управляваха преврати през 2019 година и 2021 година И двамата водачи бяха подкрепени преди този момент от ОАЕ и Саудитска Арабия.

И двете мощни сили в Близкия изток приканиха за успокоение в Судан на фона на опасения от по-широки районни последствия.

И въпреки всичко непознати страни към този момент стартират да се намесват в спора.Египет има дългогодишни връзки с Бурхан и частно го е подкрепял в битката за власт, съгласно судански и районни дипломатически източници.Група египетски бойци бяха хванати от RSF на военно летище в северен Судан в първия ден на насилието и освободени дни по-късно.

Шефът на съветската Wagner Group Евгений Пригожин отхвърли всякакво присъединяване в спора.

„ Позволете ми да повторя още един път: „ Вагнер “ по никакъв метод не взе участие в суданския спор. Въпросите от медиите за каквато и да било помощ на военачалник Дагло, или Ал-Бурхан, или други лица в Судан не са нищо повече от опит за провокация “,каза Пригожин в формалния канал на групата в Telegram.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР