Руската компания Газпром обяви, че е спряла доставките на газ

...
Руската компания Газпром обяви, че е спряла доставките на газ
Коментари Харесай

„Газпром“ спря доставките на газ за Нидерландия

Руската компания " Газпром " разгласи, че е спряла доставките на газ за Нидерландия, откакто енергийната компания GasTerra е отказала да заплати в рубли.

" Газпром " изцяло спря доставките на газ за „ GasTerra ” заради неплащане в рубли ", се споделя в изказване на съветския газов колос.

Москва изиска клиентите от " недружелюбни страни ", в това число държави-членки на Европейски Съюз, да заплащат за нейния газ в рубли , което се възприема като метод да се заобиколят западните финансови наказания против централната ѝ банка, наложени поради спора в Украйна.

„ Газпром ” съобщи, че до 30 май не е получил заплащания за доставките на газ за Нидерландия през април, макар че е уведомил GasTerra, че от 1 април заплащанията би трябвало да се правят в рубли.

Частично държавната „ GasTerra ” съобщи в понеделник, че чака доставките на газ да бъдат прекратени , откакто " реши да не извършва едностранните условия на „ Газпром ” за заплащане ", защото те биха нарушили глобите на Европейски Съюз.

Прекъсването значи, че от през днешния ден до октомври на Нидерландия няма да ѝ бъдат доставени 2 милиарда куб. м газ, съобщи GasTerra, като добави, че " е планувала това, като е закупила газ от други места ".

Нидерландия е последната от поредицата европейски страни, които са наранени от прекъсването на съветския газ, като през май бяха прекъснати доставките за Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за към 15% от доставките си на газ, което възлиза на към 6 милиарда куб. м газ годишно, твърди държавното управление.

Това е по-малко от междинния % за Европейски Съюз, който е 40%, само че сходно на други европейски страни Нидерландия се стреми да понижи зависимостта си от съветската сила.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР