Германия разследва подозрение за отравяне, след като руски журналист в изгнание се разболя във влака за Берлин

...
Руската журналистка дисидент Елена Костюченко разкри как е пътувала до
Коментари Харесай

Руската журналистка дисидент Елена Костюченко разкри как е пътувала до Берлин с влак миналата есен, когато внезапно се е разболяла в случай, който накара германските власти да разследват предполагаем опит за отравяне.

По това време Костюченко живееше в изгнание в германската столица, след като беше предупредена за плановете на Русия да я убие. Тя се връщала от пътуване до Мюнхен, за да кандидатства за украинска виза, когато внезапно се оказала обляна в странна миризма на пот и изпитвала когнитивни затруднения, написа тя в рускоезичното издание Meduza тази седмица. Последва дълго и мистериозно боледуване, от което тя все още не се е възстановила напълно, разказа журналистът.

Първоначално разследване от властите в Берлин за предполагаемо отравяне беше прекратено през май поради липса на доказателства, но сега беше възобновено след допълнително разглеждане.

„Мога да потвърдя, че берлинският прокурор разследва неизвестен извършител. Случаят се третира като опит за убийство“, каза говорителят на германската прокуратура Себастиан Бюхнер пред CNN.

„Първоначално случаят беше приключен през май, но беше възобновен през юли. Това се дължи по-скоро на нови съображения, отколкото на нови доказателства.

Костюченко работи за независимия руски вестник "Новая газета" в продължение на 17 години, когато започна инвазията на Русия в Украйна. Вестникът я изпраща на назначение в Украйна в началото на войната.

През март 2022 г. тя каза, че е била уведомена от източник от украинското военно разузнаване за руските планове да я убият. Казаха й, че трябва незабавно да напусне Украйна и не може да се върне в Русия.

В крайна сметка Костюченко избяга в Германия, където нае апартамент в Берлин и започна работа за Meduza на 29 септември. След като се съгласи на репортерско пътуване до Иран за изданието, тя каза, че е била помолена да представи документи за украинска виза, преди да замине – изисквайки от нея да пътува до Мюнхен.

В изпитание, описано в статия, написана от Костюченко и публикувана в Meduza и американско издание n+1, тя описва как за първи път е започнала да се поти обилно, след като напуснала украинското посолство на 18 октомври 2022 г.

„Когато се качих във влака, намерих мястото си и веднага отидох до тоалетната. Намокрих няколко хартиени кърпи и започнах да се бърша с тях.

„Бях целият в пот. Потта миришеше силно и странно, като развален плод.

„Седнах и започнах да чета ръкописа на моята книга. След известно време разбрах, че просто чета един и същ параграф отново и отново и не мога да продължа напред. Главата ме болеше.

След като излезе от влака, тя каза, че се бори да си спомни пътя до апартамента си.

„Разбрах, че не мога да разбера как да се прибера. Знаех, че трябва да се прехвърля на метрото, но не можех да разбера как.“

Съображения за безопасност при публикуване на книга

Състоянието й се влошава бързо през следващите дни. Тя разви симптоми, включително остра болка в стомаха, гадене, задух и подуване.

„Лицето ми започна да се подува. После пръстите ми. Едва успях да си сваля халките и не можех да ги сложа отново. Пръстите ми приличаха на колбаси. След това краката ми започнаха да се подуват“, написа тя.

След като успява да получи час при лекар 10 дни след началото на симптомите, медицинските тестове показват чернодробни ензими пет пъти по-високи от нормалното и кръв в урината.

Тя беше насочена към редица лекари, които не успяха да диагностицират състоянието й. Тествана е за вирусен хепатит, който може да е заразила по време на пътуването си, но резултатите са отрицателни.

В крайна сметка тя била представена на лекар, който предположил, че може да е била отровена.

Берлинската полиция беше извикана, за да провери дрехите и апартамента й за радиация, преди да извърши „проверка за безопасност“ на имота. Тя също беше разпитана от старши детектив, който ръководеше разследването на убийството на Зелимхан Хангошвили, бивш чеченски полеви командир.

В скорошно интервю за рускоезичното новинарско издание Current Time Костюченко каза, че предстоящото публикуване на нейната книга за руската история е засилило опасенията й за безопасността.

„Имам книга, която ще излезе след няколко седмици и полицията и разследващите репортери смятат, че издаването на тази книга може да бъде отключващ фактор.“

Сега тя казва, че до голяма степен се е възстановила от болестта, въпреки че е останала „без енергия“.

"Искам да живея. Ето защо пиша това“, добавя тя.

Други руснаци дисиденти са мишени извън страната си. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен заедно с дъщеря си Юлия с нервнопаралитичен агент в английския град Солсбъри през 2018 г. Тогавашният премиер на Обединеното кралство Тереза ​​Мей каза, че е „много вероятно“ атаката да е поръчана от руското правителство. Кремъл многократно отхвърли обвинението.

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални също се разболя по време на полет от сибирския град Томск до Москва през 2020 г. Германското правителство каза, че той е бил отровен с химически нервнопаралитичен агент от групата "Новичок".

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР