Руската инвазия в Украйна може да причини глобален недостиг на

...
Руската инвазия в Украйна може да причини глобален недостиг на
Коментари Харесай

ООН предупреди за глобална криза с храните

Руската инвазия в Украйна може да аргументи световен дефицит на храна през идващите няколко месеца, предизвести Организация на обединените нации. На министерска среща в международната организация, отдадена на рецесията с питателните доставки, генералният секретар Антонио Гутериш сподели, че войната е влошила несигурността в по-бедните страни поради възходящите цени.

Светът може да се сблъска с апетит, който ще продължи с години, в случай че украинският експорт не бъде възобновен до предвоенните равнища, добави той. Войната прекъсна доставките от украинските пристанища, които в миналото са изнасяли големи количества слънчогледово олио, както и зърнени храни като царевица и пшеница. Световните цени на храните са с съвсем 30% по-високи, в съпоставяне със същото време на предходната година, съгласно Организация на обединените нации.

„ Русия би трябвало да разреши безвредния и сигурен експорт на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Алтернативни транспортни направления могат да бъдат проучени, даже в случай че знаем, че сами по себе си те няма да са задоволителни за решение на казуса. Руската инвазия в Украйна ускорява и форсира всички тези фактори - изменението на климата, COVID-19 и неравенството. Това заплашва да хвърли десетки милиони хора към продоволствена неустановеност, последвана от недохранване, всеобщ апетит и рецесия, която може да продължи с години”, предизвести Гутериш.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР