Руската инвазия в Украйна генерира най-сериозния риск пред българската национална

...
Руската инвазия в Украйна генерира най-сериозния риск пред българската национална
Коментари Харесай

Службите: Войната може да излезе от границите на Украйна, Русия създава зона на нестабилност на Балканите

Руската инвазия в Украйна генерира най-сериозния риск пред българската национална сигурност, а линия на опасност идва и от " индиректните опити на Москва да сътвори втора зона на неустойчивост в Западните Балкани ".

Това демонстрират годишните отчети на ДАНС, Държавна организация " Разузнаване " и Служба " Военно разузнаване " за 2022 година, оповестени от Министерски съвет.

ДАНС регистрира, че нахлуването на съветската войска в Украйна " доста ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност ".
" Военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване ", се споделя в отчета на службата.Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов разяснява това предизвестие пред публицисти, като споделя, че главният риск не е от преливане на войната към територията на страни от НАТО - като България - а от събития като взривяването на Каховския язовир, чиито последици се усещат в целия район, или заканите за сигурността на Запорожката АЕЦ.
Служба " Военно разузнаване " (СВР) също рапортуват, че главният фактор, оказал отрицателно въздействие върху стратегическата среда на сигурност през 2022 година, и определящ провокациите за националната сигурност на България, беше нашествието на Русия в Украйна ".

" Във вътрешен проект напъните на централната власт в Русия бяха ориентирани към усилване на контрола върху публичните връзки във всички сфери. Всеобхватната мярка имаше за цел да обезврежда недоволството от войната в Украйна и да подсигурява оцеляването на режима в Кремъл и на интегритета на Федерацията... съветското идеологическо, осведомително и геополитическо опълчване на Запада нараства с наклонност към по-нататъшна ескалация ", се споделя в отчета.

" Западната всестранна поддръжка е витално значима за оцеляването на украинската нация. В тази връзка дипломатическата интензивност на държавното управление на Украйна през годината имаше за съществена цел да поддържа в дневния ред на европейската и евроатлантическата общественост въпросите, свързани с съветската военна инвазия и последствията от нея, нуждата от повишаване на военната и финансово-икономическата поддръжка за Киев, както и увеличението на санкционния, международноправния и дипломатическия напън върху Кремъл ", написа още в отчета на СВР.
" Успоредно, в районен аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да сътвори втора зона на неустойчивост в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в района проблеми и несъгласия. Активността на съветските специфични служби на и от територията на избрани страни от Западните Балкани се увеличи доста през 2022 година в опит да се компенсират вредите, нанесени на съветските легални резидентури посредством експулсирането на съветски дипломати от редица страни в Европа ", се споделя в информацията на военното разузнаване.
Докладът на Държавна организация " Разузнаване " е най-пестелив на оценки за средата за сигурност - естествено, регистрира се, че тя е трайно влошена от военната експанзия на Русия, която е превърната в " непосредствено предизвикателство за европейската архитектура за сигурност и демократичните правила и устои на интернационалното право ".

" За реализиране на задачите си в европейските страни Кремъл продължи да употребява необятен инструментариум от хибридни средства. Наличието на „ замразени “ спорове в постсъветското пространство, опциите за тяхното реактивиране и потреблението им като средство за напън продължиха да оказват негативно въздействие върху сигурността в Черноморско-Каспийския район ", споделят още от ДАР.

Отчита се още, че съветската война е довела до закъснение на почналото възобновяване на световната стопанска система от пандемията от Covid-19.

Спирането на съветските доставки на газ е фактор, който се показва в отчетите на ДАНС и ДАР.

" Рязкото повишение на цените и рискът от дефицит на енергоресурси, първични материали и хранителни артикули, както и нарушаването на веригите за доставки провокираха усилване на инфлационния напън и закъснение на икономическия напредък в международен мащаб. Предизвикателство за европейските страни беше също обезпечаването на различни на съветските доставки на нефт и природен газ... Европейски Съюз и НАТО резервираха ролята си на съществени стабилизиращи фактори в световен и районен проект ", пишат от ДАР.

От ДАНС регистрират, че макар спрените доставки вътрешното ползване на газ е обезпечено - само че държанието на Русия оказва въздействие върху серия от стопански играчи в България, в това число на предприятията, крайните консуматори и транспортния отрасъл.

" Високите доставни цени на природния газ оказват директно отрицателно въздействие върху битовите, публичните и индустриалните консуматори и стимулират претенции за оказване на държавна поддръжка. Нагнетеният в подземното вместилище газ с висока себестойност ще продължи да оказва напън върху ценовите равнища у нас и през 2023 г ", се споделя в отчета на ДАНС.

" Действията на Кремъл основават провокации за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД. Стремежът за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия форсира процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво, израз на което са подписаните в края на 2022 година съглашения с различни производители. Решаването на въпроса с дълготрайното и безвредно предпазване на отработеното нуклеарно гориво и на модифицирани високоактивни боклуци остава средносрочно предизвикателство в бранша ", написа още в отчета на контраразузнаването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР