Руската федерация е и ще продължи да се изправя уверено

...
Руската федерация е и ще продължи да се изправя уверено
Коментари Харесай

Путин: Геополитическите противоречия в света стават все по-остри, а сигурността се влошава

Руската федерация е и ще продължи да се изправя решително против глобите и рестриктивните мерки, а съветският народ е по-консолидиран от всеки път. ЩОС е ангажирана с построяването на обективен и пълноправен международен ред, в който централна роля играе Организация на обединените нации.

Това съобщи съветският президент Владимир Путин на срещата на върха на ШОС.

По думите му Русия поддържа плана на взаимна декларация, който отразява консолидирани подходи към интернационалните въпроси.

„ Геополитическите несъгласия в света стават все по-остри, а сигурността се утежнява “, сподели още Путин.

Китайският президент Си Дзинпин, говорейки по видеовръзка при откриването на срещата на върха на Съвета на държавните глави на ШОС, прикани за опълчване на хегемонизма и политиката на силата.

„ Трябва да отстояваме общите полезности на цялото човечество, твърдо да пазиме моноцентричната интернационална система и международния ред, учреден на интернационалното право, да се противопоставяме на хегемонизма и политиката на силата и да насърчаваме световното ръководство в по-справедлива, интернационална посока “, съобщи той.

Над 80% от търговията сред Русия и Китай се реализира в рубли и юани, сподели още Владимир Путин.

В речта си той благодари на страните от организацията за поддръжката на дейностите за отбрана на конституционния ред в Русия по време на въоръжено въстание. Той съобщи, че сега против Русия се води хибридна война, само че страната решително „ устоява и ще продължи да устоява на външния напън, глобите и провокациите “.

„ Някои страни употребяват трансграничния тероризъм като инструмент в своята политика, те дават заслон на терористи “, сподели министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който е хазаин на виртуалната среща, по адрес на противника, само че различен член на ШОС – Пакистан.. „ ШОС не трябва да се колебае да подлага на критика такива страни “, добави той.

Индия постоянно упреква Пакистан, че оказва помощ на размирен групировки, а историята на двете прилежащи страни, разполагащи с нуклеарно оръжие, е изпълнена с принуждение и кръвопролития.

„ Тероризмът продължава да бъде съществена опасност за районния и международния мир “, съобщи Моди пред осемчленната ШОС, чието седалище е в Пекин, само че хазаин е Ню Делхи, който е ротационен ръководител. „ За да се оправим с това предизвикателство, са нужни решителни дейности “.

Пакистан също взе участие в срещата на върха, като министър-председателят Шехбаз Шариф я назова „ значим конгрес за районна сигурност и разцвет “, се споделя в изказване на външното министерство на Исламабад преди срещата.

Създадена през 2001 година за разискване на въпроси, свързани със сигурността и стопанската система, ШОС е формирана от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а като наблюдаващи са поканени Беларус и Монголия. През последните месеци Техеран засилва дипломацията си както с другари, по този начин и с врагове, като се стреми да понижи изолацията си, да усъвършенства стопанската система си и да покаже своята мощ.

Обхващайки голяма част от земното кълбо от Москва до Пекин, блокът съставлява към половината от международното население, като включва както държавите-членки, по този начин и страните наблюдателки и „ сътрудници в разговора “.

Индия, която също е хазаин на срещата на върха на Г-20 през септември, се движи по дипломатическо въже. Уникалното е, че тя е член както на Шанхайската организация за съдействие, по този начин и на Четворката, основана дружно със Съединени американски щати, Япония и Австралия, с цел да се опълчи на възходящата упоритост на Пекин.

Миналия месец Моди беше признат във Вашингтон с цялата пищност на държавно посещаване, където президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приказва за „ двама огромни другари и две велики сили “.

В същото време Москва остава най-големият снабдител на оръжия за Индия – те са съдружници от десетилетия – и Ню Делхи беше въодушевен покупател на съветски нефт на ниски цени по време на войната в Украйна.

Индия, с бързо разрастваща се стопанска система, изпревари Китай като най-многолюдната страна в света и има дълготраен териториален спор с Пекин.

БГНЕС напомня, че по-рано китайският президент Си Дзинпин съобщи, че би трябвало да се противодейства на всеки опит за цветна гражданска война в района на Шанхайската организация за съдействие (ШОС).

„ Трябва да развиваме лична външна политика въз основа на общите и дълготрайни ползи на нашия район. Трябва да останем бдителни против външните опити за разпалване на нова студена война и провокиране на блокова борба в нашия район и изрично да се противопоставим на външните опити за интервенция и подстрекателство на цветни революции под какъвто и да е претекст “, съобщи Си.

Той предложи да се усилят заплащанията в национални валути в границите на организацията.

„ Китай е подготвен да даде на света нови благоприятни условия за един по-добър свят “, сподели китайският президент, наблягайки, че ШОС би трябвало да работи за „ противопоставяне на протекционизма “, цитира Агенция Франс Прес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР