Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да

...
Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да
Коментари Харесай

Буяр Османи: Русия има интерес да поддържа живи конфликтите между България и РС Македония

Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи споровете в района на Западните Балкани, с цел да имат по-лесно въздействие. Дори последната ескалация на връзките сред България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат късмет да поддържат непрекъснат спор тук, споделя министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в изявление за Радио Свободна Европа.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 828
Османи още веднъж уточни, че извикването на съвещания в София на българския дипломат в Скопие е непропорционална реакция, „ доколкото се свързва с случая в Охрид ”, при който бе пребит секретаря на сдружението „ Цар Борис Трети ” Християн Пендиков, тъй като Република Северна Македония е взела „ всички вероятни ограничения ”. 

„ Веднага разкрихме причинителите и единият е в ареста. Веднага президентът, министър председателят, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София, и показах това, което страната би трябвало да покаже на нашия жител и жители, тъй че в действителност не виждам каква е връзката сред случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „ невнимателна реакция ”, само че като цяло институциите реагираха както би трябвало да реагира страната при такива случаи. Не може да се генерализира от подобен случай и да се вършат заключения за това по какъв начин страната се държи по отношение на общностите ”, сподели Османи, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът на външните работи на Северна Македония дефинира като утежнителен фактор идните избори в България, “защото изборите нормално усложняват сензитивните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си правят работата както би трябвало ”. 

„ Сезонът на провокаторите и политическите печалбари (и в двете държави) е отворен и в този момент всички са в деяние, само че би трябвало да спрем този цикъл на взаимно утежняване на връзките и да върнем позитивния дневен ред. Мисля, че Северна Македония до момента е направила всичко, което би трябвало, с цел да се оправи с случай, който може да се случи на всички места ”, уточни Османи.

Османи сподели, че няма директна информация на интервенция на Русия във утежняване на връзките сред България и Северна Македония, само че че „ има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени споровете в този район, с цел да може по-лесно да се упражнява въздействие, това се знае от доста от дълго време ”. Според него ескалацията на напрежението сред двете страни е добре пристигнала за трети страни, „ които ще видят късмет да поддържат непрекъснат спор тук ”. Попитан кои са тези трети страни, той отговори - Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за регистриране на българите в преамбюла на главния закон, което е изискване за отваряне на преговорните глави с Европейски Съюз, биха били признати в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в полза на Република Северна Македония. 

„ По отношение на държанието на България анализатори, които следят връзките ни, си задават въпроса до какъв брой България има интерес да се случат измененията в Конституцията, тъй като тези промени са в наш интерес. Те ще оказват помощ на българската общественост, само че ще бъдат повратна точка в връзките ни с България в полза на Северна Македония ”, сподели Османи. 

В изявление за изданието „ Независим ” през седмицата някогашният дипломат на Република (Северна) Македония в България Георги Спасов разви тезата, че „ всичко, което се случва през миналата седмица в българо-македонските връзки, е част от " имперските упоритости " на София към Северна Македония и задачата е да не бъдат признати измененията в конституцията и страната да остане отвън Европейски Съюз за дълго време ”.

„ Ако някой прави нещо да попречи на ново несъгласие (от страна на България), с цел да бъде арестувана поддръжката на Европейски Съюз към Северна Македония, това е Министерството на външните работи. Нашата съществена цел е да не се движим по вълната на страстите, а да работим в посока на дълготрайния ни интерес. Най-голямата вреда, която може да бъде направена за страната е това в Европейски Съюз да стартират да имат вяра, че има публичен напън върху една етническа общественост, че има някаква дискриминация, принуждение. Това е нашата задача ”, сподели Османи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР