Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви в петък, че

...
Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви в петък, че
Коментари Харесай

Русия ликвидира хакерската група REvil

Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) разгласи в петък, че е ликвидирала хакерската група, употребила зловредния програмен продукт REvil, която група беше виновна за редица офанзиви с рансъмуер, в това число някои ориентирани към организации в Съединените щати, съобщи Ройтерс.

ФСБ съобщи, че е направила интервенцията след искане на американските управляващи, разграждайки общността и инфраструктурата на групата и повдигайки обвинявания против някои нейни членове.

Арестите бяха рядка явна проява на съдействие сред Русия и Съединените щати по време на високото двустранно напрежение към Украйна.

Съобщението пристигна единствено часове, откакто Украйна разгласи, че е била подложена на солидна хакерска атака, която затвори държавни уеб страници. Няма обаче индикации, че двете събития са свързани.

Съвместна интервенция на полицията и ФСБ претърси 25 адреса, задържайки 14 души, заяви ФСБ, изброявайки и активите, които са били конфискувани, в това число 426 милиона рубли, 600 000 $, 500 000 евро, компютърно съоръжение и 20 първокласни автомобила.

Русия е уведомила непосредствено Съединените щати за дейностите, които са подхванали против хакерската формация, заяви ФСБ на своя уеб страница. Посолството на Съединени американски щати в Москва съобщи, че не може незабавно да разяснява.

Миналата година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Русия да екстрадира Ярослав Васински, считан за един от създателите на софтуера REvil, употребен при рансъмуер офанзивите. Министерството на правораздаването съумя да възвърне откраднати от групата средства за минимум 6 милиона $ и упрекна съветския жител Евгений Полянин по обвинявания, свързани с хакерски атаки в Съединени американски щати.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР