Руската държавна ядрена компания Росатом направи сериозна стъпка към изграждането

...
Руската държавна ядрена компания Росатом направи сериозна стъпка към изграждането
Коментари Харесай

Малки модулни реактори ще захранват най-северния град на планетата

Руската държавна нуклеарна компания " Росатом " направи сериозна стъпка към построяването на дребни модулни реактори в региона на най-северния град на планетата - Норилск в Красноярския край, оповестява NucNet.

Населеното място с над 180 000 поданици е от затворен вид и е второто най-голямо след Мурманск оттатък Полярния кръг. С температури от -53 градуса през зимата до +32 градуса през лятото, Норилск явно не притегля с прелестен климат, само че под него са най-големите находища на никел в света. Добиват се още паладий, платина, въглища и други
 Снимка 642233
Източник:

Мините се експлоатират още от времената, в които в региона е имало лагер от системата на ГУЛАГ. В момента индустриалният район на Норилск се зарежда от енергийната компания " Норилск-Таймур ", която е част от групата на " Норилск Никел " и не е част от електроразпределителната мрежа на Руската федерация.
 Снимка 642231
Източник:

Захранването на релативно огромен град и сериозна промишлена зона на толкоз далечно и изолирано място е предизвикателство и точно поради това " Росатом " и " Норилск Никел " сплотяват сили за внедряването на дребни модулни реактори по технологията РИТМ-400. Тя към този момент се употребява при атомните ледоразбивачи.
 Снимка 642232
Източник:

Предстои изследване на уместно място за разполагане на мощностите, които би трябвало да проработят през идващото десетилетие.
 Съединени американски щати финансират първите дребни модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона
Съединени американски щати финансират първите дребни модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

Това разгласи американският президент Джо Байдън

Русия развива дребните реактори като вид за дълготраен и предвидим източник на електрическа енергия за изолираните региони - плаващата АЕЦ " Академик Ломоносов " прави точно това в Чукотка, а към този момент има строително позволение за централа с дребен модулен реактор с потенциал от най-малко 55 мегавата в Якутия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР