Руската държавна корпорация Росатом чрез компанията си Атоменергопром, Китайската национална

...
Руската държавна корпорация Росатом чрез компанията си Атоменергопром, Китайската национална
Коментари Харесай

Руснаци, китайци и корейци продължават в надпреварата за Белене

Руската държавна корпорация " Росатом " посредством компанията си " Атоменергопром ", Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP) продължат напред в състезанието за реализация на плана АЕЦ " Белене ". Това оповестява economic.bg, базирайки се на свои източници в Българския енергиен холдинг (БЕХ). Работната група от представители на Министерството на енергетиката, БЕХ и НЕК към този момент е подготвена с правенето на късата листа на претендентите за стратегически вложители. Чака се единствено връщането на премиера Бойко Борисов от Съединени американски щати, с цел да бъде тя публично оповестена от трибуната на Народното събрание.

Конкурсът за реализация на плана ще продължи по схемата 3+2, са обяснили източниците от БАХ. Всъщност, с изключение на трите компании, претенденти за стратегически вложители, напред не престават и щатската " Дженерал илектрик " и френската " Фраматом ", които заявиха интерес към плана надлежно като снабдители на оборудването на турбинната зала и други електрически елементи, както и на системите за сигурност и надзор на първи силует. Това са потвърдени компании на международния пазар, тъй че тяхното присъединяване е съвсем несъмнено, още повече, че към този момент има прецеденти за взаимни руско-френско-американски планове.

Тъй като оповестената процедура за избор на стратегически вложител е " гъвкава ", както беше избрана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, определената най-после компания има опция да води договаряния с останалите, декларирали миноритарно присъединяване в плана или интерес за закупуване на електрическа сила. Припомняме, че измежду тях има три български компании, както и публично деклариран интерес от Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в плановата компания, както и заявление за изкупуване на електрическа сила, създадена от Втора атомна.

След формалното оповестяване на късата листа ще стартира да тече 6-месечният период, в който определените компании ще би трябвало да изготвят и подадат своите съответни предложения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР