Руската държавна компания Росатом е готова да участва в изграждането

...
Руската държавна компания Росатом е готова да участва в изграждането
Коментари Харесай

Руската Росатом е готова да участва в проекта АЕЦ Белене

Руската държавна компания " Росатом " е подготвена да взе участие в построяването на АЕЦ " Белене " в посочена от българското държавно управление роля. Това съобщи първият заместник-генерален шеф на сдружението Кирил Комаров, който е в България, с цел да подпише контракт за удължаването на живота на шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", оповестява Българска национална телевизия.

Заместник-генералният шеф на " Росатом " беше безапелационен, че е осведомен с изискванията, при които България желае да дострои втората атомна - без държавни гаранции и без дълготрайни контракти за изкупуване на ток.

Кирил Комаров, първи зам. общоприет шеф на " Росатом ": Ще бъдем доста щастливи, за опцията в каквато и да е форма, която да е комфортна за българското държавно управление, да участваме във възобновяването на този план. Препоръката ни е да разгледате всички разновидности по какъв начин този план може да се осъществя. Защото истината е, че сега на никое място в света планът за създаване на огромни нуклеарни централи не се осъществя без присъединяване под някаква форма на страната.
От " Росатом " обявиха още, че чакат България да разгласи новите условия за избор на стратегически вложител.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: До края на годината да бъде даден старт на тази процедура и да забележим дали този инвеститорски интерес, който до този миг беше деклариран - ще бъде препотвърден с действително присъединяване на този план.
Междувременно, от енергийното министерство увериха, че половината от ограниченията за удължение на живота на Шести блок на АЕЦ Козлодуй са изпълнени. Лицензията за работа на блока изтича през 2019 година

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Атомната централа в Козлодуй дава отговор на всички нормативни условия от позиция на сигурност и е налице централата да работи още 30 години.
Лицензията на пети блок към този момент е удължена с 10 години, за толкоз кандидатства и шести.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР