Русия засилва настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма

...
Русия засилва настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма
Коментари Харесай

Русия засилва настъплението в източната част на Донбас

Русия ускорява настъплението в източната част на Донбас, провеждайки огромна атака в Луганск.

Боевете в Източна Украйна не престават. Руските сили се пробват да пробият украинската защита, с цел да доближат до административните граници на Луганска област.

Ключовият град Северодонецк е обект на непрекъснати удари, като съветските елементи са го атакували от четири направления, към този момент без триумф, заяви регионалният шеф на Луганск.

Обстрелът по жилищни региони обаче продължава.

На фона на засилващото се съветско нахлуване в източната част на Донбас, Киев изключи преустановяване на огъня или отстъпки пред Москва, защото това би разрешило на Русия да се прегрупира и да нападна още веднъж.

Междувременно, английският министър председател Борис Джонсън разиска с украинския президент Зеленски съветската обсада на пристанищния град Одеса.

" Подготвям се да стартира новата седмица с оптималната дипломатическа интензивност в полза на страната ни. В понеделник ще се включа в полемиките на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните сътрудници, Ramstein 2, в случай че тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата защита. Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за обстановката на бойното поле. Търсим способи да увеличим размера на нашия експорт, изключително селскостопански артикули, както и размерът на вноса на горива в Украйна ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Ето резюме на събитията от последните часове.

- Украинските депутати подписаха с безусловно болшинство два президентски указа за удължение на военното състояние и общата готовност за три месеца до 23 август.

- Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк съобщи в изявление, че няма да има преустановяване на огъня или отстъпки пред Русия, защото това би ѝ разрешило да се прегрупира и да нападна още веднъж.

- Русия спря доставките на газ за Финландия в събота сутринта в отговор на кандидатурата на страната за участие в НАТО.

- Москва ще обмисли опцията за замяна на украинските бойци, които се предадоха в стоманодобивния цех " Азовстал ", за хванатия преди този момент пропутински народен представител Виктор Медведчук, съобщи съветският договарящ Леонид Слуцкий.
По-рано Москва заяви, че повече от 1900 украински бойци в завода са се предали.

- Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа законопроект, с който утвърждава военна, икономическа и филантропична помощ за Украйна в размер на 40 милиарда $ (около 37,5 милиарда евро).

- Руската Дума съобщи, че ще обмисли опцията да позволи на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 години да се запишат в армията.

- Русия ще сътвори 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО.

- Г-7 даде обещание помощ в размер на 19,8 милиарда $ (18,75 милиарда евро) за подсилване на финансите на Украйна и над 18 милиарда $ (17 милиарда евро) за украинските военни.

- Зеленски съобщи, че украинската войска всекидневно губи сред 50 и 100 военнослужещи
Между 50 и 100 украински бойци може да умират всеки ден в боевете в " най-трудното направление " или в източната част на страната, съобщи президентът Володимир Зеленски по време на брифинг за медиите през вчерашния ден.
Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски съобщи, че до този миг са починали сред 2500 и 3000 украински бойци./БГНЕС, Би Би Си, Евронюз
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР