Русия възобнови газовите доставки за Молдова, след като държавните компании

...
Русия възобнови газовите доставки за Молдова, след като държавните компании
Коментари Харесай

Русия възобнови газовите доставки за Молдова

Русия възобнови газовите доставки за Молдова, откакто държавните компании “Газпром ” и “Молдовагаз ” подписаха нов петгодишен контракт. Старото съглашение изтече в края на септември и през октомври Молдова беше принудена да купува съветско синьо гориво по пазарни цени или близо 800 $ за 1000 кубични метра.

В изявление за вестник “Комерсант ” президентът на Молдова Майя Санду изрази задоволството си от подписването на новия контракт, като го назова “позитивен казус в нашите връзки с Руската федерация ”.

„ Доволни сме, че този контракт беше координиран и подписан. Много се надявам, че цените ще се намалят, тъй като това, което се случи през последните месеци, е някаква особеност “, сподели Санду.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред публицисти, че сключването на контракта е резултат от търговски договаряния и този резултат може да бъде единствено взаимно допустим и взаимноизгоден.

По силата новия контракт Молдова ще заплаща за съветско синьо гориво през ноември по 450 $ за 1000 кубични метра или два пъти повече, в сравнение с до приключването на предходното съглашение.

Освен това Москва и Кишинев се договориха за одит и вероятно следващо преструктуриране на молдовския дълг, който съгласно “Газпром ” възлиза на 709 милиона $.

По информация на “Комерсант ” цената в новия контракт ще се дефинира по смесена формула - 70% ще зависят от спот котировките на петролните артикули, а 30% - от цената на синьото гориво на един от огромните европейски газови хъбове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР