Русия възнамерява да продава нефт на България до края на

...
Русия възнамерява да продава нефт на България до края на
Коментари Харесай

Русия смята да продава нефт на България до края на 2024-та

Русия има намерение да продава петрол на България до края на 2024 година, стана ясно от думите на финансовия анализатор Николай Дудченко пред ТАСС. 

През декември 2023 година държавното управление реши от 1 януари 2024 година да се вкара възбрана за експорт на горива, създадени от съветски петрол, а от 1 март да спре работата на " Лукойл " с съветски петрол. Така страната ни приключва предварително дерогацията за импорт, утвърдена от Европейска комисия.

Европа към този момент е понижила каузи си в доставките на съветски петрол с 80-90%, само че Словакия, България и Унгария към момента получават петрол от Русия в границите на освобождението от ембарго на Европейски Съюз и по този начин ще бъде до края на 2024 година, твърди Дудченко пред организацията. 

Делът на Европа в съветските петролни доставки до края на 2024 година няма да надвишава 8%, а до края на годината може да падне до нула, считат специалисти, интервюирани от ТАСС. Според тях през тази година нефтът от Руската федерация ще бъде изпращан главно за Азия, само че анализаторите чакат растеж на продажбите и за Африка и Латинска Америка.

" Смятам, че през 2024 година обстановката няма да се промени - над 80% от съветския петрол ще бъде ориентиран към Китай и Индия. Делът на Европейски Съюз до края на 2024 година може да падне до нула: не мисля, че в края на годината доставките на петрол от Русия за Европейски Съюз ще бъдат по-високи от 18-20 млн. тона, т.е. ще бъдат по-малко от 8% от съветския експорт ", споделя Сергей Кондратиев, началник на бранша на икономическия отдел на Института за енергетика и финанси.

Според Василий Танурков, шеф на групата за корпоративни рейтинги на ACRA, структурата на съветския експорт на нефт и петролни артикули през 2024 година ще остане същата. Основните потоци, както и през 2023 година, ще се насочат към Индия и Китай, само че има опция за известно нарастване на доставките за Африка, както и към други азиатски страни.

На собствен ред Николай Дудченко счита, че през 2024 година Русия ще доставя към 90% от петрола на Китай, Индия, Малайзия и Турция.

" Ключовите страни за експорт на нефт и петролни артикули евентуално ще останат азиатските страни: Китай, Индия, Турция, Малайзия, Южна Корея, Сингапур. Напълно допустимо е делът на африканските страни да се усили - Мароко, Тунис, Либия, Египет, Того, Сенегал. В бъдеще пазарите на латиноамериканските страни може да бъдат по-широко развити ", сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР