Русия увеличава износа на храни за Китай с невероятни темпове.

...
Русия увеличава износа на храни за Китай с невероятни темпове.
Коментари Харесай

Китай откри колосални възможности за руските земеделци

Русия усилва износа на храни за Китай с невероятни темпове. Той пораства експоненциално както в тонове, по този начин и в парично измерение. С този ритъм Русия може да удвои износа на селскостопански артикули за Китай до 10 милиарда $ до 2030 година Какви хранителни артикули китайците започнаха да купуват в пъти повече и от кое място съветските експортьори имат вероятности да сграбчен своето парче от пая на големия китайски пазар?

Русия продължава да усилва търговията с Китай. Миналата година той към този момент е повишен с една трета и през 2023 година пораства със същия ритъм. В края на тази година Русия ще доближи равнището от 200 милиарда $, сподели съветският президент Владимир Путин. Само преди две години никой не очакваше, че това равнище може да бъде реализирано толкоз бързо.

Основният размер на износа от Русия за Китай е, несъмнено, енергийни запаси (те съставляват 70% от целия импорт в Китай). Интересно е обаче, че набира скорост износът на съветската селскостопанска продукция, който през тази година бележи свръхестествен растеж.

През осемте първи месеца на тази година Русия е изнесла повече от 5,5 милиона тона селскостопанска продукция за Китай, което е 2,7 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно Центъра за агроекспорт към Министерството на земеделието. В парично изражение доставките съвсем са се удвоили. Това докара до това Китай да стане водач измежду купувачите на съветска храна. До 2030 година износът на съветска селскостопанска продукция за Китай може да надвиши 10 милиарда $, чакат специалистите. През 2022 година Китай закупи аграрни артикули на стойност 5,1 милиарда $ от Русия. По този метод приказваме за удвояване на износа на храни за Китай през идващите седем години.

Какви артикули Китай купува от Русия? На първо място, китайците купуват доста растително масло, което постоянно употребяват за готвене. Освен това, в случай че в Индонезия и Малайзия китайците купуват най-вече на ниска цена палмово масло, то в Русия по-качествени и по-скъпи рапично, слънчогледово и соево масло. Освен това, в случай че по-рано маслото ни се продаваше в недопечен тип, в този момент е най-вече в бутилки.

Така износът на рапично масло от Русия за Китай се е нараснал повече от три пъти до 1 милион тона и повече от два пъти в стойност. Основният снабдител на това олио за Китай е Краснодарска територия, Калининградска, Московска, Белгородска, Курска област и Приморският край.

Износът на слънчогледово масло нараства извънредно внезапно - девет пъти до 615 хиляди тона и съвсем шест пъти в стойност. Това може да се изясни с неуспеха на реколтата от слънчоглед в Аржентина, главният снабдител.

Но главният артикул в линията растителни масла в Китай е, несъмнено, соята. Поднебесната империя може да употребява 2 милиона тона соево масло единствено за седмица. Русия, несъмнено, не е главният снабдител тук, само че в този сегмент се означават триумфи. Износът на соево масло от Руската федерация за Китай се е удвоил – до 82 хиляди тона. Почти два пъти се усилва и износът на кюспе - до 266 хиляди тона.

Друг значим съветски артикул, който е доста издирван измежду китайците, е рибата и морските блага. Китай се трансформира в покупател номер едно. Износът на замразена риба от Русия за Китай се е нараснал съвсем двойно – до 629 хиляди тона и с една трета в пари. Доставка на ракообразни – съвсем 1,7 пъти до 20 хиляди тона.

900 съветски риболовни компании са получили позволение за експорт на морски блага за Китай. По някакъв метод нашите експортьори са подкрепени от Япония, която през август стартира да изпуска вода от разрушената АЕЦ Фукушима. Китай назова държанието " егоистично " и забрани вноса на рискова риба от Япония. Русия неотдавна последва този образец. Замяната на японските доставки на риба в Китай обаче няма да е лесна, защото Русия доставя на китайците напълно друга риба. Това са най-вече замразени минтай, тресчица и херинга.

През 2023 година Русия за първи път стартира да изнася изсъхнал грах за Китай — съвсем 300 хиляди тона бяха изпратени за осем месеца. И тук също Русия има големи вероятности за по-нататъшен напредък.

Русия има капацитет да усили доставките на селскостопанска продукция за Китай. Сред най-перспективните категории са износът на риба и морски блага, зърнени култури, месни артикули и растителни масла.

Особено внимание би трябвало да се обърне на износа на свинско месо. До септември 2023 година Китай забрани доставките на свинско месо от Русия за 15 години заради разпространяването на АЧС. Русия обаче съумя да потвърди, че обстановката е под надзор и в случай че АЧС избухне в един район, тогава е допустимо да се затвори този район, само че не е належащо да се затварят доставките от цяла Русия.

Забраната обаче към момента не е публично анулирана. Досега Китай публично призна регионализацията на Русия във връзка с АЧС. Това е значима стъпка. Но остават още формалности, в това число приемане на ветеринарен документ, договаряне на изискванията за импорт на нашето свинско месо. Това може да отнеме още няколко месеца, което не е доста спрямо 15 години договаряния. След като всички формалности бъдат уредени, съветските свиневъди ще могат да стартират борба за своето парче от баницата на вкусния китайски пазар. Китай употребява 2,5-3 милиона тона свинско месо и субпродукти всяка година. За съпоставяне: Русия създава 5,8 милиона тона свинско месо в живо тегло. Но пробиването на китайския пазар на свинско в действителност не е толкоз елементарно, защото свиневъдите от Бразилия, Съединени американски щати, Канада и Испания към този момент са добре открити тук.

Русия измина дълъг път от вносител на свинско месо до експортьор. За първи път доставките на свинско месо в чужбина надвишиха вноса през 2019 година Сега Русия е измежду 10-те най-големи международни снабдители, изпреварвайки водачите на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Бразилия, Канада и Мексико. Миналата година Русия е изнесла съвсем 150 хиляди тона свинско месо, тази година се чака да се усили до 230 хиляди тона. Ако е допустимо да се уточнят всички детайлности с Китай във връзка с отварянето на износа на свинско месо, тогава още през 2024 година можем да чакаме още по-високи темпове на напредък на общия експорт на храни. Министерството на икономическото развиване чака първото съветско свинско месо да стартира да идва в Китай през второто или третото тримесечие на 2024 година

Ръстът на износа на селскостопански артикули за Китай е обвързван с развиването на самия селскостопански бранш в границите на политиката за заменяне на вноса, както и с курсовите разлики, отбелязва Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов ”. Колкото по-слаба е рублата, толкоз по-привлекателни стават експортните артикули за купувачите на външните пазари. „ Русия също има обща граница с Китай, което доста опростява доставката на артикули до Китай по откритите логистични коридори сред двете страни “, прибавя Новикова.

Експертът счита за напълно реалистично износът на селскостопански артикули за Китай да се усили до 10 милиарда $ до 2030 година „ Това е изцяло допустимо, в случай че нашият агропромишлен комплекс продължи да се развива, по-специално в региона на месните артикули и доставките на свинско месо за Китай. Явен е растежът на износа на рибни артикули. Тук си коства да разгледаме капацитета освен на Далечния Изток, само че и на Мурманска област, които дружно могат доста да усилят доставките на рибни артикули за Китай “, споделя Новикова.

Пречка за растежа на износа на храни за Китай е логистиката. Увеличаването на износа изисква разширение на транспортната инфраструктура. По-специално, належащо е разширение на железопътния потенциал. Повечето товари за Китай минават през съветските гранични пунктове Забайкалск в Забайкалския край и Гродеково в Приморския край. Освен това товарите минаха през новия граничен пункт, който неотдавна беше открит покрай Хабаровск. Освен това товарите се транспортират до Китай през Казахстан и Монголия, където пораждат проблеми с високите мита. Казахстан се конкурира с Русия за китайския пазар на продажби, тъй че намаляването на разноските за логистика за нашите фермери не е в негов интерес. Друг метод е да се изпращат товари през Черно море и тук е належащо да се разширят опциите за мореплаване.

Трудности могат да бъдат породени и от особеностите на завладяването на китайския хранителен пазар. Китай има доста високи условия за експортни артикули, които би трябвало да бъдат изпълнени. Започвайки със строги фитосанитарни и ветеринарни разрешителни, ценови съглашения, вложения в маркетинг и реклама и завършвайки със основаването на нова комерсиална марка, завършване на състава и опаковката на продукта, с цел да дават отговор на законите на КНР и традициите на локалната просвета и усети, отбелязва Дмитрий Востриков, изпълнителен шеф на Асоциацията “Руспродсоюз. ”

„ Фактът, че съветските артикули са доста търсени измежду китайците като екологични, е по-скоро мит, с който експортьорът ще се сблъска след първата доставка. Очакването да се откри локален покупател евтино също няма да работи заради повишаването на към този момент не доста близката логистика. Завладяването на китайския пазар с маркови артикули е сериозна тактика и инвестиция “, предизвестява Востриков.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР