Русия удари още енергийни съоръжения в Украйна, съобщи Би Би

...
Русия удари още енергийни съоръжения в Украйна, съобщи Би Би
Коментари Харесай

Русия удари още енергийни съоръжения в Украйна

Русия удари още енергийни уреди в Украйна, заяви Би Би Си.

Въздушните удари са засегнали сериозна инфраструктура в централна и западна Украйна, до момента в който Русия продължава да се насочва към енергийната мрежа на страната.

Ударени са обекти на юг и запад от Киев и се оповестява за спирания на тока в цялата страна.

 Снимка: Twitter

Украински публични лица настояват, че доста съветски крилати ракети са били прихванати от системи за противовъздушна защита.

Почти една трета от електроцентралите в страната бяха унищожени при вълна от въздушни удари от понеделник предходната седмица.

В събота украински публични лица споделиха, че " сериозна инфраструктура " е била ударена в региона на Черкаси, югоизточно от столицата Киев.Съобщено е за огромен пожар край град Смила.

Има спирания на тока в Хмелницки, по- на запад.Съобщава се и за въздушни удари и спирания на зареждането от Одеса на юг до Ровно и Луцк на северозапад.

 Снимка: Getty Images

Националният електроенергиен оператор Ukrenergo съобщи, че ще ограничи доставките в няколко района, в това число Киев.Стачките в събота може да са предизвикали повече вреди, в сравнение с интензивните бомбардировки по-рано този месец, добави той.

Правителството вкара ограничавания върху потреблението на власт за първи път в четвъртък.

Командването на Военно въздушните сили на Украйна заяви, че нейните отбранителни системи са унищожили 18 съветски крилати ракети, изстреляни в събота сутринта.

 Снимка: Getty Images

Заместник-кметът на западния град Лвов Сергий Кирал сподели пред Би Би Си в събота, че тактиката на Русия е да повреди сериозната инфраструктура преди зимата и да придвижи войната в региони оттатък фронтовата линия.

„ Колкото повече триумфи реализират украинските въоръжени сили на фронта, толкоз по-зле ще бъде за хората на вътрешния фронт, тъй като Русия ще направи всичко допустимо, с цел да нападна цивилни и сериозна инфраструктура “, сподели той в изявление за радиопрограмата Newshour.

В петъкукраинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че е сложила мини във водноелектрически язовирв региона на Херсон в Южна Украйна, който е под контрола на силите на Москва.

 Снимка: Getty Images

Той сподели, че в случай че водноелектрическата централа в Каховка бъде разрушена, стотици хиляди хора ще бъдат застрашени от наводняване.Русия отхвърли да е възнамерявала да взриви язовира и сподели, че Украйна е изстреляла ракети по него.

Нито една от страните не даде доказателства в поддръжка на изказванията си.

Язовирът може да обезпечи на Русия един от дребното останали направления през река Днепър в отчасти окупираната област Херсон.

" По наша информация елементите и язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа са били минирани от съветските терористи ", сподели Зеленски в обичайното си вечерно послание. Той предизвести, че " при положение на разрушение на язовирната стен, севернокримският канал просто ще изчезне ".

Това би било " злополука в огромен мащаб ", посочи украинският президент, който малко по-рано към този момент предизвести за тази заплаха във видеообръщение към водачите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Русия реалокира цивилни от регионите под неин надзор, в очакване на украинска атака да превземе града.

 Снимка: Getty Images

Руската и украинската войска наподобява се готвят за огромна борба за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия нелегално анексира и в която през вчерашния ден вкара военно състояние. По данни на окупационните управляващи от четвъртъкса били евакуирани 15 хиляди локални жители- четири пъти по-малко от предстоящото, отбелязва АП.

 Снимка: Getty Images

Двама души са били убити, а 10 - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, сподели ръководителят на назначеното от Москва регионално " държавно управление " Сергей Елисеев, представен от ТАСС.

Припомняме, че поредност от гърмежи раздрусаха в петък заран сутрин украинския град Харков, оповестиха губернаторът на Харковска област Олег Синегубов и кметът на града Игор Терехов.

Терехов написа в Телеграм, че по предварителна информация е уцелена постройка, ситуирана на територията на едно от харковските предприятия, има опустошения, само че към този момент няма информация за потърпевши, заяви Би Би Си.

 Снимка: Getty Images

Руските сили ускориха през последните седмици офанзивите си против Украйна, взимайки на прицел електроцентрали, отбелязва Ройтерс.

Взривове е имало през вчерашния ден сутринта и в Запорожие, заяви гувернаторът на региона Олександър Старух.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР