Русия стои зад мощна кибератака срещу сателитна интернет мрежа, която

...
Русия стои зад мощна кибератака срещу сателитна интернет мрежа, която
Коментари Харесай

Русия е извършила мощна кибератака срещу украинския интернет в началото на войната

Русия стои зад мощна хакерска атака против сателитна интернет мрежа, която извади десетки хиляди модеми офлайн при започване на войната сред Русия и Украйна, обявиха Съединените щати, Англия, Канада, Естония и Европейският съюз, представени от Ройтерс

Цифровото нахлуване против KA-SAT мрежата на Viasat в края на февруари се случи тъкмо когато съветската войска нахлу в Украйна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че хакерската атака е имала за цел " да наруши украинското командване и надзор по време на нашествието и тези дейности са имали влияние и върху други европейски страни ".

Британският външен министър Лиз Тръс назова хакването на сателитния интернет " съзнателно и злонамерено ", а Съветът на Европейски Съюз сподели, че то е предизвикало " безразборни спирания на връзката " в Украйна и няколко държави-членки на Европейски Съюз.

Прекъсването на Viasat остава най-видимата хакерска атака, осъществена след нахлуването на Русия в Украйна, частично тъй като то имаше незабавни последствия за потребителите на сателитен интернет в цяла Европа и тъй като развалените модеми постоянно е трябвало да бъдат заменени .

" Това не е като да ги изключите и да ги включите още веднъж или да ги рестартирате и те се върнат онлайн ", сподели шефът по киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Роб Джойс пред Ройтерс в коридорите на конференция за киберсигурност във вторник. " Те бяха офлайн и трябваше да бъдат сменени. "

Точните последствия от хакерската атака за бойните дейности в Украйна не са оповестени обществено, само че държавните контракти, прегледани от Ройтерс, демонстрират, че KA-SAT е осигурявала интернет връзка на украинските военни и полицейски елементи.

Саботажът е причнил " голяма загуба в връзките в самото начало на войната ", сподели през март украинският чиновник по киберсигурност Виктор Жора.

В изказване Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна съобщи, че Русия " е държава-агресор, която нападна Украйна освен на терен, само че и в киберпространството ".

Руското посолство във Вашингтон не отговори незабавно. Русия постоянно отхвърля, че прави офанзивни кибер интервенции.

Viasat сподели в изказване, че е взела поради информацията и ще продължи да работи с държавни чиновници за следствие на хакерската атака. Компанията не даде нова информация по отношение на мненията на чиновник на Viasat пред Ройтерс в края на март, че хакерите към момента се пробват да се намесят в интервенциите на компанията, въпреки и с стеснен резултат .

Кибератаката за разрушение на сателитни модеми остава най-осезаемата по време на войната, само че от този момент са осъществени доста други и не всички от тях са оповестени обществено.

Милиардерът от SpaceX Илон Мъск съобщи, че сателитната широколентова услуга на компанията Starlink, която е налична в Украйна, е устояла на опитите за заглушаване и хакване от съветска страна , макар че добави в обява в " Туитър ": " Те усилват напъните си ".

Припомняме, че Space X след началото на съветската експанзия и това усъвършенства доста връзката на украинската войска.

Броят на сериозните киберинциденти в органите на Европейски Съюз се е нараснал над 10 пъти в интервала сред 2018 година и 2021 година,.

В края на януари Англия да ускори отбраната си против възможни съветски хакерски атаки на фона на възходящите тогава опасения от инвазия на Русия в Украйна.

Британският Национален център за киберсигурност (NCSC), част от разследващата организация GCHQ, предизвести огромните бизнес организации да засилят устойчивостта на киберсигурността си.
 Кибератака удари украински държавни уеб сайтове и огромни банки
Кибератака удари украински държавни уеб сайтове и огромни банки

Засегнати са и Министерство на защитата, и Министерство на външните работи на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР