Русия спря газовите доставки за България. Ситуацията е нестандартна и

...
Русия спря газовите доставки за България. Ситуацията е нестандартна и
Коментари Харесай

Николай Василев: Парите в Бюджет 2022 свършиха и заради това Чиренското хранилище е почти празно

Русия спря газовите доставки за България. Ситуацията е ексцентрична и страната ни би трябвало да се държи невъзмутимо. Правилна е концепцията да има консултиране с другите европейски сътрудници, с цел да имаме обща европейска позиция. Хубавото е, че идва летният сезон. Това сподели по Българска национална телевизия някогашният министър на стопанската система Николай Василев.

" Това е следващата сфера, където бюджетната политика на страната и това, че парите на Бюджет 2022 свършиха, се отрази на Чиренското вместилище и то е съвсем празно. Полша се е подготвила – нейните складове са цялостни на 70% ", добави той.

Според Василев е належащо да се обърне особено внимание на бюджета, тъй като, в случай че той се " оплеска ", всички други рецесии не могат да бъдат решени.

" Най-щедрият бюджет в историята на България отново не стига и ще актуализираме бюджета. Въпросът е, от къде ще дойдат тези милиарди? Цялата политика на големи задължения, големи дефицити, голямо харчене и непрекъснати актуализации въобще не ми харесва ", разяснява той.

Прогнозата на Василев е, че след възможната актуализация на бюджета в края на година ще отчетем разноски от 69 милиарда При състояние, че през много положителната предепидемична 2019 година са били 40 и няколко милиарда

" Бюджет 2022 е най-популисткият бюджет в историята на България, тъй като в никакъв случай не сме харчели толкоз огромен % от брутния вътрешен артикул, както не сме харчели и толкоз милиарди, които не се употребяват дейно ", счита някогашният министър на стопанската система.

Василев сподели: " Като свърши фискалният запас до 8 април и останахме с запаси за един ден напред, тогава ми пристигна мислено, че това е повода да не стартира закупуването на зърното, тъй като нямахме пари. Също по този начин заради това, че нямаме пари, не се заплаща на пътностроителните компании и е празно хранилището на Чирен, а не тъй като сме некадърни и не можем да го управляваме ".

" Една предизборна и следизборна мантра, която държавното управление непрекъснато повтаряше е, че има пари в страната и в случай че се спрат течовете, най-малко 8 милиарда годишно ще дойдат и ще стигнат за всичко. Моите въпроси са: след две служебни държавни управления и едно постоянно – стопираха ли течовете в България, падна ли корупцията, къде са парите и за какво не стигат за нищо ", попита той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР