Русия спешно трябва да развие нови пазари за своите петролни

...
Русия спешно трябва да развие нови пазари за своите петролни
Коментари Харесай

Тайното оръжие на Путин в енергетиката: бивш банкер от Morgan Stanley

Русия незабавно би трябвало да развие нови пазари за своите петролни и газови компании, до момента в който западните наказания прекършват гръбнака на нейната стопанска система.    За това се разчита на 37-годишен някогашен банкер от Morgan Stanley.   Павел Сорокин, заместник-министър на енергетиката на Русия, е част от екип млади технократи с дълбоки знания за Запада, изведени бързо от Владимир Путин до горните ешелони на властта.    Сорокин, който е учил финанси в Лондон, договоря покупко-продажби в Африка и Близкия изток. Има роля в развиването на ОПЕК+, партньорството сред съветската петролна промишленост и водената от Саудитска Арабия Организация на страните експортьорки на нефт, споделя The Wall Street Journal.   Миналата година той повлиява и на преувеличаването на известието за повредата на тръбопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум - ход, който стряска Запада и тласка цените на петрола нагоре, съгласно неговия някогашен прессекретар и публицист в ТАСС Арсений Погосян, представен от WSJ.   Миналия месец Сорокин изиграва и значима роля за определянето на закрепени цени на главния експортен нефт на Русия, сорта Urals, вместо да разреши на пазарите да решат какъв брой да таксуват фирмите, споделят източници, осведомени с въпроса. Очаква се решението да притегли 8,2 милиарда $ под формата на налози към финансово затруднената хазна на страната.   Към момента Сорокин и неговите съратници ръководят глобите по метод, който оставя Русия под тежко икономическо напрежение, само че не и недееспособна, отбелязва WSJ.

Сорокин се трансформира в „ тайното оръжие “ на Русия за притъпяване на въздействието на западните глобите, споделя Виктор Катона, анализатор в компанията за данни за стоковия пазар Kpler. Според него доста съдружници на Украйна са подценили опита на новото потомство на Кремъл, подготвено на Запад, говорещо свободно британски и придържащо се към националистическата идеология на Путин.   Сорокин „ е въплъщение на нещо, което не е съществувало в Съветския съюз “, споделя Катона. „ Той е част от нова порода младежи, които имаха избор “ и взеха решение да работят в съветското държавно управление.   Войната в Украйна прекатурна международните енергийни пазари и дългогодишните съюзи. Русия, която в миналото смяташе Европа за собствен най-доходоносен енергиен клиент, в този момент изпраща огромна част от продукцията си в Индия и Китай, които нормално я купуват с огромни отстъпки по отношение на пазарните цени. Отчасти заради тези отстъпки съветските доходи от нефт и природен газ са паднали с 46% през януари по отношение на същия месец на предходната година, съгласно данни на съветското Министерство на финансите.

За да компенсира тези пропуснати доходи, Русия би трябвало да култивира нови търговски сътрудници. Сорокин и неговите сътрудници демонстрират прочут триумф: Русия е изнесла повече от 8 милиона барела нефт през януари, съгласно Kpler – равнище, недостигано от април 2020 година, макар че нормално се продава на отстъпка от към 30 $ за барел.   Усърдията на Сорокин включват пътешестване през септември до столицата на Република Конго Бразавил, където подписва договорка с президента за доставка на петролни артикули на страната. Според WSJ той е договорил и две съветски компании да построят водопровод с дължина 1000 км на стойност 850 милиона $.   Предишния месец той се среща с делегация от Афганистан. Талибанското държавно управление и Кремъл по-късно разкриха договорка за доставяне на Кабул с съветски бензин.    Сорокин също по този начин е водил договаряния с Бахрейн да стане център за търговия с нефт, доставян от съветски компании, споделят източници, осведомени с въпроса. Митнически данни демонстрират, че предходната година някои от петролните покупко-продажби на Кремъл са били осъществявани в Бахрейн, отбелязва още WSJ. 

Бодра промяна   Изгряващите звезди на Кремъл включват и 39-годишния заместник-министър на финансите Алексей Сазанов, получил образованието си в Оксфорд и работил със Сорокин в Ernst & Young в Москва. Той също играе основна роля в намирането на способи за запълване на бързо възходящия недостиг на Русия.   Денис Дерюшкин, някогашен анализатор на Bank of America, става началник на проучванията на министерството на енергетиката на 29-годишна възраст, представлявайки Русия на консултативни срещи на ОПЕК, предопределени да оказват помощ за максимизиране на цените на петрола.   Най-влиятелният стопански консултант на Путин, Максим Орешкин, който получава този пост на 38 години, преди този момент е работил за френската банка Crédit Agricole. Той управлява тактиката задграничните компании да купуват съветски природен газ в рубли, а не в долари или евро, с цел да заобиколят глобите.

Възходът на Сорокин   Павел Сорокин е роден в Москва, само че е израснал в Кипър в семейство на съветски дипломати. Той се връща в Русия, с цел да стартира професионалната си кариера като счетоводител в Ernst & Young. На 26 години става старши анализатор в Alfa-Bank, най-голямата частна банка в Русия, преди да получи магистърска степен по финанси в Лондонския университет.   По-късно той се реалокира в московския офис на Morgan Stanley. През 2015 година ранглиста на Extel и Institutional Investor го дефинира за един от най-хубавите анализатори в петролния и газовия бранш за Русия и страните в Европа, Близкия изток и Африка.   Като млад банкер той се откроява с консервативни, ястребови възгледи за съветската политика, споделят някогашни сътрудници на Сорокин за WSJ. Те настояват, че той е подлагал на критика политическото отваряне на Русия през 90-те години и че „ желал да направи Русия велика още веднъж “.    През 2016 година Александър Новак, тогава министър на енергетиката на Русия и вицепремиер сега, краде Сорокин от банката на Уолстрийт и го назначава да управлява центъра за енергийни проучвания.   Сорокин построява другарство с хладния Новак, който стартира да съпровожда на всички дипломатически събития като преводач.    Той също по този начин се сближава с Адееб Ал Яма, дълготраен консултант на саудитските министри на енергетиката, както и с починалия началник на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Чрез надграждане на тези взаимоотношения, Сорокин  оказва помощ на Новак да възнамерява съюз с водената от Саудитска Арабия ОПЕК, довел до основаването на ОПЕК+ през 2016 година, в която Русия получава по-голям глас на международния петролен пазар. Коалицията скоро по-късно утвърждава понижаване на производството, което покачва цените.

По време на среща през 2018 година Путин пита Сорокин какво прави за държавното управление. „ Голям план, по който работим в последно време, е съглашението за ограничение на производството сред Русия и страните от ОПЕК “, отговоря той, съгласно стенограма на диалога на Кремъл.   „ Време е да ви повишим “, споделя съветският президент. След дни Сорокин, който се откроява в Кремъл със своите западняшки привички (яде нарязан ананас и чества с чаша уиски вместо водка) е назначен за заместник-министър на енергетиката.   Павел Сорокин е безапелационен в своя национализъм, разяснява WSJ. „ През целия си живот, до момента в който живеех и учех в чужбина, постоянно съм знаел, че желая да се върна в родината си “, споделя той на Путин, съгласно стенограмата.    Скоро откакто става заместник-министър, Сорокин наема Арсений Погосян, тогава 27-годишен публицист, да се занимава с връзките му с обществеността. Погосян напуща Русия, когато схваща, че ще бъде свикан на фронтовата линия в Украйна в края на септември.

Информационна акция   Една вечер през март предходната година следеният от Русия Каспийски тръбопроводен консорциум уведомява министерството, че оборудването му е било развалено от стихия. Тръбопроводът изнася 1,2 милиона барела дневно казахстански недопечен нефт през съветско пристанище в Черно море, по-голямата част от който се изпомпва от Chevron и Exxon Mobil, които държат миноритарен дял в експортния маршрут.    Консорциумът споделя, че случаят произтича от „ изместването на силовата рамка на един от плаващите маркучи “ и не е предизвикал обилни разстройства, оповестява тогава държавната осведомителна организация ТАСС.   Сорокин обаче оказва помощ за превръщането на случая в световно събитие, съгласно Погосян и журналистката Юлия Хазагаева, които тогава отразяват свързани с енергийния бранш вести в ТАСС.    Сорокин неведнъж желае редакции на записано на видео известие през идващите 12 часа, с цел да звучи по-тревожно, споделя Погосян, съгласно който задачата е била Западът да се почувства на ръба.   Хазагаева, която също напуща Русия след нашествието ѝ в Украйна, споделя, че нейните редактори са ѝ наредили да акцентира на послания, свързани с риска от продължителни разстройства на пазарите в Съединени американски щати, Китай и Европа.    Операторът на тръбопровода декларира по това време, че ще са нужни две до четири седмици за ремонт.   В изявление по съветската държавна телевизия Сорокин предизвестява, че повредата ще изисква до два месеца ремонт, със загуба на експорт до 1 милион барела дневно. Международните цени на петрола незабавно се повишиха с 5%, напомня WSJ.     В рамките на два дни зарежданията от терминала са рестартирани, демонстрират данните на Kpler. В рамките на месец Каспийски тръбопроводен консорциум афишира връщането към цялостен потенциал.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР