Русия ще забави настъплението на украинските войски на юг само

...
Русия ще забави настъплението на украинските войски на юг само
Коментари Харесай

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Русия ще забави настъплението на украинските войски на юг единствено с две седмици, в случай че взриви големия язовир Каховка. Това съобщи шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, представен от " Ройтерс ".

Той предизвести, че сходен ход ще наводни територия, окупирана от Москва, и ще докара до загубата на жизненоважен воден канал за анексирания Крим.

Коментарът на Буданов идва, откакто предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия се готви да взриви водноелектрическата централа на река Днепър.

Русия, чиито войски са притиснати в окупираната Херсонска област, която Киев се пробва да си върне, на собствен ред упрекна Украйна в скрит план за взривяване на язовира - стъпка, която би отприщила опустошително наводняване.
 Водата от язовир
Водата от язовир " Каховка " в Херсон се изпуска превантивно

Руските окупационни управляващи приканиха за евакуация на левия бряг

Буданов, началник на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, уточни, че язовирът е бил миниран единствено отчасти от Москва, като цялостното му заличаване ще изисква доста тонове експлозиви.

Подобен ход би довел до екологична злополука и също по този начин би предизвикал нови главоболия на Русия , чиито сили ще би трябвало да се отдръпват в Крим, акцентира той.

" Ще се стигне до цялостно наводняване на (окупирания от Русия) ляв бряг на Херсон. Те ще изгубят даже теоретично опцията да доставят вода на Северно-Кримския канал, на Крим... ", предизвести Буданов.

" Разбира се, това би усложнило напредването ни за избран интервал от време. Между другото, не става дума за доста дълъг интервал от време - към две седмици или нещо такова " , разяснява още той.
 Зеленски: Атака против Каховка значи, че Русия губи войната
Зеленски: Атака против Каховка значи, че Русия губи войната

Киев твърди, че на 20 октомври, че съветските сили са минирали язовира на Водноелектрическа централа Каховка

Украйна блокира доставките на прясна вода за Крим през Северно-Кримския канал, откакто Русия завладя полуострова през 2014 година След като съветските сили превзеха нови елементи от Южна Украйна тази година, те неотложно възвърнаха водоснабдяването от язовира през канала.

Само частичното разрушение на язовира също ще усложни напредването на Украйна, ще докара до непълен разлив на вода, само че ще поддържа водоснабдяването през Северно-Кримския канал, означи Буданов.

По негови думи взривяването на язовира също ще " унищожи опцията за съществуването на Запорожката атомна електроцентрала, защото това оборудване е неразривно обвързвано с нея ".

Атомната централа - най-голямата в Европа, е окупирана от Русия от месеци и се намира покрай язовира.

Буданов изрази очакване до края на тази година Украйна да си върне град Херсон - единственият украински град, който Русия завладя недокоснат от началото на нашествието си преди осем месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР