Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически

...
Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически
Коментари Харесай

Русия ще укрепи позициите си в Арктика

Русия ще укрепи позициите си в Арктика, по едно и също време в стопански и боен проект, гласи новата Морска теория на страната, подписана през днешния ден от президента Владимир Путин по случай Деня на военноморския флот, осведоми Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

Арктика е напът "да се трансформира в район на интернационална конкуренция, освен от икономическа позиция, само че и от военна ", се показва в тази теория, подписана с огромна церемониалност по време на военноморски церемониал в Санкт Петербург. В сходство с тези фактори Русия ще укрепи "водещите си позиции в създаването и усвояването на Арктика " и нейните минерални запаси и ще подсигурява своята "стратегическа непоклатимост " в тази зона усилвайки военния капацитет на Северния и Тихоокеанския си флот, прецизира документът.

Новата Морска теория планува основаване на бази за материално-техническо обезпечаване (БМТО) на съветския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от целите на съветската морска политика е посочено "запазването и поддържането на военноморското наличие на Русия в региона на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан ", отбелязва ТАСС.

"Приоритет на националната морска политика в района на Индийския океан е развиването на стратегическо партньорство и военноморско съдействие с Индия, а също по този начин разширението на взаимоотношението с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други страни ", гласи новата теория.

В документа се планува "осигуряване на транспортна досегаемост на Калининградска област посредством действие на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург ". Като още един приоритет се извежда развиването на военното съдействие с военноморските сили на каспийските страни. В документа се планува развиване на корабостроителния бранш на полуостров Крим и в град Севастопол.

Друг приоритет, изведен в документа, е "усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развиването на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край ".

Като съществени провокации и закани за националната сигурност и устойчивото развиване на Русия, свързани със международния океан в доктрината се показват: "стратегическият курс на Съединени американски щати за доминация в международния океан и световното им въздействие върху развиването на интернационалните процеси, в това число, свързани с потреблението на транспортните направления и енергийни запаси на международния океан ".

"Определящ фактор в връзките с НАТО остават неприемливостта за Русия на проектите за напредване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи световни функционалности ", се споделя в документа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР