Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони

...
Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони
Коментари Харесай

Русия: В България се изостра шпиономанията и насърчават русофобията

Русия ще предприеме ответни ограничения, в случай че България реши да изгони съветски дипломати, съобщи през днешния ден пред публицисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко.

" Ако България предприеме вражески стъпки във връзка с Русия, то, естествено, тя би трябвало да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки ", сподели заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският министър председател Бойко Борисов, разяснявайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима чиновници на българското министерство на защитата и на българското военно разузнаване, измежду които има и съветска гражданка, по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, съобщи, че поради това дело ще би трябвало някои съветски дипломати да бъдат оповестени за личност нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България изиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекъснати всички спекулации по отношение на него. Дипломатическото посланичество изрази убеденост, че " правосъдният развой ще бъде извършен на деполитизирана, безпристрастна и справедлива основа и при строгото съблюдаване на нормите на българското законодателство и на интернационалното право ".



Русия ще отговори на България на правилото на реципрочността на експулсирането на съветски дипломати, съобщи пред ТАСС зам.-председателят на съветския Съвет на федерацията (горната камара на Народното събрание, бел. ред.) и член на комисията по интернационалните въпроси Константин Косачов.

" Принципът на взаимност остава най-адекватният отговор в такива обстановки ", сподели Косачов, представен от ТАСС.

Решението на Министерство на външните работи на България да разгласи двама чиновници на съветското посолство в София за личност нон грата и да ги експулсира от страната ще усложни връзките с Русия и отговорът на това ще бъде огледален, съобщи през днешния ден пред публицисти ръководителят на комисията в Държавната дума (долната камара на Федералното заседание - Народното събрание, бел. ред) Леонид Слуцки.

В България се изостра шпиономанията. Това не е първият случай на експулсиране на съветски дипломяти по измислени аргументи през доста къс интервал от време. Както и във всички останали ситуцаии, убеден съм, че Русия ще отговори огледално, сподели депутатът, представен от ТАСС.

Подобни стъпки съществено усложняват двустранните връзки и неоснователно предизвикват развиването на русофобски трендове в европейските структури, добави Слуцки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР