Русия ще обсъди евентуална покана да се присъедини към следващата

...
Русия ще обсъди евентуална покана да се присъедини към следващата
Коментари Харесай

Кремъл: Ако Г-7 ни поканят, ще го обсъдим

Русия ще разиска възможна покана да се причисли към идната среща на върха на страните от Г-7. Това съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка изказването на американския президент Доналд Тръмп, че счита да предложения съветския си сътрудник Владимир Путин следващата година, когато Г-7 ще се събере в Съединени американски щати. Евентуалното завръщане на Москва в клуба на най-могъщите страни се обрисува да бъде една от горещите тематики на сегашната среща на върха, която стартира в събота във френския град Биариц. За извършените диалози по този въпрос удостовери японското агенство Kyodo.

" Присъединяването още веднъж към Г-7 не е самоцел на Русия, само че в случай че постъпи такова предложение, то ще бъде разисквано. Президентът Путин към този момент е коментирал този въпрос на конференция ", добави Песков, съобщи РИА Новости.

Според него доста въпроси се вземат решение по-ефективно във срещите на върха във формат Г-20. Песков добави, че Путин не отхвърля да поддържа връзка с други водачи във всевъзможни формати. Русия беше отлъчена от Голямата седморка откакто анексира Крим през 2014 година

По-рано се появи версия, че Москва ще сложи като изискване за връщане на формата Г-8 да се смъкват западните наказания против Русия.

На процедура днешният конгрес на Г-7 включва повече от седем страни, тъй като с изключение на водачите на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, в съвещанията участват като посетители и представители на Австралия, Индия, Чили и ЮАР.

10:00

 

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че е допустимо да предложения Русия да се причисли към идната среща на Г-7 следващата година, когато той ще бъде хазаин на форума, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.



Европейски Съюз срещу безусловното връщане на Русия в Г-7

На работна закуска с английския министър председател Борис Джонсън преди началото на днешните полемики в Биариц Тръмп уточни, че мисли да предложения съветския президент Владимир Путин. Русия беше член на така наречен Г-8, само че беше отстранена през 2014 година след съветската инвазия в Украйна.
Тръмп удостовери, че водачите на страните от Г-7, събрани в Биариц, са обсъждали завръщането на Русия в групата, само че не знае дали тя ще се върне. 



Тръмп предлага Г-7 да стане Г-8 с Русия, Макрон го приема за сведение

Европейските страни упорстват Русия първо да извърши Минските съглашения, преди да й бъде разрешено да се върне. Тръмп не уточни съгласно какви критерии има намерение да предложения още веднъж Русия, отбелязва АП.

По-рано Русия съобщи, че не би се върнала в Г-7, в случай че западните наказания по отношение на нея останат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР