Русия се превърна в най-големия пазар за продажба на автомобили

...
Русия се превърна в най-големия пазар за продажба на автомобили
Коментари Харесай

Китайската автомобилна индустрия се прицелва към световните лидери

Русия се трансформира в най-големия пазар за продажба на коли в Китай. За петте първи месеца на тази година китайците са продали съвсем два пъти повече коли на руснаците, в сравнение с през цялата предходната година. Броят на китайските марки, които пристигнаха да завладеят съветския пазар, към този момент доближи съвсем 20 и продължава да пораства. Китайците построяват доста амбициозни проекти за завземане освен на съветския, само че и на целия международен авто пазар.

За цялата 2022 година Китай е изнесъл към 162 хиляди автомобила за Русия. А за петте месеца на 2023 година - съвсем 300 хиляди (287 хиляди) подготвени коли. Такива данни дава Китайската асоциация на производителите на коли.

Русия стана пазар номер едно по продажби, изпреварвайки Мексико, където е продадено съвсем на половина по-малко - 159 хиляди коли за петте месеца на тази година. Сега Мексико е на второ място. В челната петица влизат още Белгия (120 хиляди), Австралия (101 хиляди), Англия (90 хиляди). На шесто място е Саудитска Арабия (87 хиляди), следвана от Тайланд (69 хиляди), Обединените арабски емирства (60 хиляди), Испания (58 хиляди), Филипините (58 хиляди).

Китайските производители на коли започнаха да превземат непознати пазари толкоз интензивно, че западните производители на коли започнаха да се тревожат за това. Китай може да изпревари Съединени американски щати и Южна Корея и да стане вторият по величина експортьор на леки коли в света, написа “Блумбърг ”. През трите години след 2020 година Китай към този момент е утроил доставките на създадени в страната коли в чужбина до повече от 2,5 милиона през 2022 година Това е единствено с 60 хиляди по-малко от това на Германия, чийто експорт спада единствено през последните години. Напред със сериозна разлика, несъмнено, е Япония. Но към този момент.

Китай гради амбициозни проекти за по-нататъшно завземане на международния пазар. До 2030 година той възнамерява да достави 8 милиона автомобила в чужбина. Това е два пъти повече, в сравнение с Япония продава сега.

По-нататъшният растеж на продажбите на китайски коли отвън Поднебеснатаможе да докара до световни промени в автомобилната промишленост и да сътвори ново напрежение със западните търговски сътрудници, притеснява се “Блумбърг ”.

Всичко това демонстрира, че Китай към този момент не е просто фабрика за играчки, потребителски артикули и облекла. Умее да основава софтуерно комплицирани артикули с висока добавена стойност.

През 2000-те китайските производители на коли се пробваха за първи път да завладеят мощно конкурентния европейски пазар, само че първата палачинка беше на бучка. Поредица от европейски проби за сигурност на китайски транспортни средства се провалиха с гръм и тропот. Изглеждаше, че това е краят на китайската автомобилна промишленост. Дори Русия през тези години поставяше спънки за китайските коли, които не доближиха западните съперници във връзка с комфорта и електрониката, а също по този начин бяха рискови.

Оттогава обаче Китай направи огромни пробиви в автомобилната промишленост. Способността на китайците да копират и развиват технологии, както и високото равнище на роботизация, реализирано в автомобилните фабрики в Китай, евентуално са помогнали. Сега китайските коли безшумно минават европейски проби за сигурност. Повратната точка за китайските коли беше 2021 година Според Евростат износът им за Европейски Съюз е повишен със 156% до 435 000 през 2021 година Китайските коли са били приблизително по-евтини от немските и японските. И това беше тяхното преимущество.

Китай продължава да усилва износа на коли. И Русия доста му оказва помощ в това. Въпреки че през 2000-те години Русия също не предпочиташе китайските коли. Сега обстановката е друга и китайските артикули са с доста по-високо качество.

„ Двигателят на растежа на съветския авто пазар в този момент е тъкмо „ китайски “. Според резултатите от първото полугодие броят на публично показаните марки от Поднебесната се е нараснал от 12 на 19 през годината, а пазарният дял се е нараснал от 10,6% на 46% “, оповестиха от пресслужбата на “Откритие Авто ”.

„ Китайските автомобилни производители остават мощно заинтригувани от съветския авто пазар и възнамеряват да усилят неведнъж продажбите на своите коли, защото Русия е огромен пазар за продажби за тях с минимална конкуренция на фона на наложените й наказания. През 2023 година делът на китайските коли на съветския авто пазар ще продължи да нараства и може да доближи 60% “, споделя Иля Петров, общоприет шеф на “АвтоСпек ”.

Според “Откритие Авто ” водачите на съветския пазар измежду задграничните производители на коли са китайският “Чери ”, който е продал съвсем 47 000 автомобила за шест месеца. Продажбите му се усилиха повече от три пъти. Три модела “Чери ” едновременно попадат в топ 10 на най-популярните модели - “Тиго 7 Про ”, “Тиго 4 Про ” и “Тиго 8 Про ”.

Вторият по величина китайски производител “Хавал ” е продал съвсем 40 000 автомобила (увеличение от съвсем 2,5 пъти) с помощта на своя модел “Джолион ”. На трето място измежду " китайците " - “Джили ” с продажби за първото полугодие от съвсем 33 хиляди автомобила, което също е три пъти повече от година по-рано. Повече от половината продажби се падат на най-достъпния модел - “Кулрей ”. Ето по какъв начин наподобяват първите три водача в китайския сегмент.

Свързаните с “Чери ” марки “Ексийд ” и “Омора ” са продали надлежно 15,2 и 14,6 хиляди бройки. В същото време в гамата “Ексийд ” има модели, чиято цена през юни надвиши 6 милиона рубли, а най-достъпните версии скочиха марката от 3 милиона рубли. Подобно ценово позициониране доста стеснява кръга от фенове на марката. “Омода ”, в противен случай, предлагайки на пазара сполучливо “Тиго 7 ”, резервира относително налична цена за автомобила и много сполучливо си връща купувачите единствено с един модел “, отбелязва “Откритие Авто ”.

Китайската марка “Чанган ” донесе на съветския пазар цели 12 модела коли, само че към момента не може да се похвали със същите резултати от продажбите. Вярно е, че през юни продажбите на марката скочиха десетократно и в случай че тези темпове на напредък продължат, тогава годишните резултати може да надвишават 30 000 единици, съгласно “Откритие Авто ”.

„ Продажбите на тазгодишните дебютанти - БАЙК, “Хонцъ ”, “Джетур ”, “Ливан ”, СВМ, “Кайи ” и “Танк ” - са много скромни до момента. По-добре от другите новодошли, пазарът приепоследната марка. Бизнесът й започва едвам през второто тримесечие и до юли, за по-малко от три месеца, бяха разпродадени 2200 от тези транспортни средства, от които към 1800 се падат на модела “Танк 300 “, отбелязва “Откритие Авто. ”

Още към 10 китайски марки коли се доставят в Русия посредством успореден импорт, да вземем за пример “Ли Сян ” и БИД. Продажбите им обаче към момента са мизерни. През втората половина на годината обаче тези марки сигурно ще бъдат по-популярни, счита “Откритие Авто. ”

Много китайски концерни търсят съдействие с локални местни производители, с цел да навлязат по-бързо на пазара и да понижат транспортните разноски. Например, неотдавна стана известно, че китайската марка “Донфен ” договаря с “АвтоВАЗ ” за локализиране на производството в уреди в Ижевск.

„ Всъщност съветският авто пазар стана съвсем руско-китайски. Най-новите образци за домашни планове съвсем всички имат китайски корени. В същото време " китайските коли " от ден на ден се възприемат от съветския консуматор като допустима опция в изискванията на недостиг. И най-вероятно те ще станат още по-широко публикувани, в случай че заемат ниша в сегмента на бюджетните коли, който в този момент в действителност е празен. Китайските марки се готвят интензивно да го развиват и да продават седани, само че към този момент „ първите признаци “ в тази посока са доста по-скъпи от локалните оферти. Най-близките аналози на налични коли, в допълнение към “Лада Гранта ” и “Лада Веста ”, е може би китайският “Кайи ” “, означават в “Откритие Авто ”.

Тази година всички " китайски " компании взети дружно ще продадат към 380-400 хиляди коли, като към половината ще бъдат марките, които са част от групата “Чери ”. Въпреки разширението на гамата и бързото разгръщане на мрежите за доста марки, ще бъде мъчно да се продават повече заради редица аргументи. Първо, заради повишението на юана по отношение на рублата, което неизбежно ще докара до ново повишаване на цените. Второ, по-нататъшният напредък на бизнеса на водещите сега китайски марки ще бъде в допълнение стеснен от ниската покупателна дарба, счита “Откритие Авто. ”

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР