Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай,

...
Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай,
Коментари Харесай

Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай -

Русия се трансформира в най-големия снабдител на нефт за Китай, продавайки Пекин недопечен нефт с отстъпка на фона на глобите поради войната в Украйна. Вносът на съветски нефт набъбна с 55% за година и доближи рекордно равнище през май, измествайки Саудитска Арабия като максимален снабдител за Китай, оповестява Би Би Си.

Китай усили покупките на съветски нефт, макар че търсенето е понижено от рестриктивните мерки на Коронавирус и забавянето на стопанската система, откакто през февруари Китай и Русия оповестиха, че другарството им " няма граници ".

Китайските компании, в това число държавният рафинерен колос Sinopec и държавната компания Zhenhua Oil, усилиха покупките си на съветски недопечен нефт през последните месеци, откакто им бяха препоръчани огромни отстъпки, защото купувачите в Европа и Съединени американски щати избягваха Руската федерация в сходство със глобите.

Вносът в Китай включва доставките, изпомпвани по тръбопровода " Източен Сибир " през Тихия океан, и доставките по море. Той възлиза на близо 8,42 млн. тона през предишния месец по данни на китайската Главна митническа администрация. Това изтласква Саудитска Арабия - до неотдавна най-големият източник на недопечен нефт за Китай - на второ място със 7,82 млн. тона.

През март Съединени американски щати и Обединеното кралство обявиха, че ще забранят вноса на съветски нефт, а Европейски Съюз работи за преустановяване на зависимостта си от съветския газ, защото Западът ускорява икономическия отговор на нашествието в Украйна. Тогава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че този ход е ориентиран към " главната артерия на съветската стопанска система ".

Износът на сила е жизненоважен източник на доходи за Русия, само че този ход евентуално ще засегне и западните консуматори.

Миналата седмица в отчет на мозъчния концерн " Център за проучване на енергетиката и чистия въздух " се показва, че през първите 100 дни от нахлуването на страната в Украйна Русия е получила съвсем $100 милиарда $ от експорт на изкопаеми горива, макар че през май износът е намалял. Европейски Съюз е съставлявал 61% от този импорт на стойност почти $59 милиарда

Като цяло износът на съветски петрол и газ понижава, а приходите на Москва от продажбата им също са намалели от пика от много над 1 милиарда $ дневно през март. Но приходите към момента надвишават разноските за войната в Украйна през първите 100 дни - по оценка на CREA Русия харчи към 876 млн. $ дневно за нашествието.

Данните от понеделник демонстрират също, че предишния месец Китай е внесъл 260 000 тона ирански недопечен нефт - третата му доставка на ирански нефт от декември предходната година. Китай продължава да купува ирански нефт макар глобите на Съединени американски щати против Техеран.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР