Русия прозова в понеделник Международния съд на ООН да отхвърли

...
Русия прозова в понеделник Международния съд на ООН да отхвърли
Коментари Харесай

Русия поиска Международният съд на ООН да отхвърли делото срещу нея за геноцид в Украйна

Русия прозова в понеделник Международния съд на Организация на обединените нации да отхвърли делото против нея, заведено от Украйна дни откакто Москва стартира своята пълномащабна военна инвазия.

По това дело Украйна твърди, че Русия я е нападнала под подправен предлог, че по този начин желае да отбрани рускоезичното население на Донбас, против което Киев е правил геноцид.

За да позволи разногласието, съдът би трябвало да откри дали Украйна фактически е нарушавала за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Киев също по този начин упреква Русия в „ обмисляне на актове на геноцид в Украйна “ и в „ съзнателно ликвидиране и нанасяне на съществени пострадвания на членове на украинската нация “. По този метод, твърди Киев, самата Русия прави геноцид.

Изслушванията по това дело започнаха в понеделник и ще продължат до 27 септември. Те ще се съсредоточат върху правните причини по отношение на юрисдикцията на Международния съд, а не върху делото всъщност.

Русия твърди, че въпросният съд няма пълномощия и споделя, че по тази причина делото би трябвало да бъде прекъснато.

В понеделник представителят на Русия Генадий Кузмин сподели пред съда, че „ правната позиция на Украйна е безнадеждно неправилна “. Той добави, че в случай че Украйна упорства, че не е имало геноцид, „ не може да има нарушаване “ на Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида и затова делото би трябвало да бъде прекъснато.

Предстои във вторник Украйна да показа причините си за какво съдът е способен да продължи делото. Той също по този начин ще изслуша 32 други страни, измежду които и България.

Началото на чуванията идва, откакто през март 2022 година съдът „ неотложно да спре “ военните си дейности. Москва и досега пренебрегва тази заповед.

Жалбата на Украйна, импортирана в Международния съд на 27 февруари 2022 година, е единствената, известна до този миг, която се отнася до мотива за съветската инвазия. Всички останали следствия, които десетки интернационалните екипи и през днешния ден правят на украинска територия, се отнасят до военни закононарушения, осъществени от съветската войска след нахлуването ѝ, както и до самото закононарушение експанзия.

Базираният в Хага Международен съд (МС) беше основан след Втората международна война, с цел да позволява правни тъжби, подадени от страни за хипотетични нарушавания на интернационалното право. Това е висшата правосъдна институция на Организация на обединените нации. Решенията на Министерски съвет са наложителни, само че той няма директно средство за тяхното осъществяване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР