Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка

...
Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка
Коментари Харесай

Санкциите не плашат Русия: Москва каза, че си има други купувачи за газа

Русия продължава да извършва отговорностите си по договорите за доставка на природен газ в Европа. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на днешното съвещание на държавното управление, в което се включи посредством видеоконферентна връзка, предава Reuters.

„ Доставяме всичко, което би трябвало до нашите съществени консуматори и в Европа, и в други елементи на света. На 100% е напълнена дори газопреносната мрежа на Украйна “, уточни той.

Путин увери, че Русия не е отговорна за повишаването на енергийните носители на европейския пазар.

Цените порастват, само че не по наша виновност. Това е резултат от техните неточности. Няма какво да ни упрекват! “, уточни той.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък съобщи, че страната разполага с задоволително купувачи на своя газ и нефт даже и със глобите на западните страни и техните съдружници.

„ Няма да убеждаваме никого да купува нашия нефт и газ “, сподели Лавров по време на брифинг в Турция след среща с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба. „ Ако желаят да го заменят с нещо, да заповядат, ще имаме пазари за доставки, към този момент ги имаме “, добави дипломатът, представен от Bloomberg.

Лавров направи изявлението до момента в който Европа – най-големият индивидуален пазар на съветски енергийни артикули, проучва дали и какви ще са последствията за нейните лични доставки от войната в Украйна. Континентът, който се нуждае от съветски газ за 30% от потреблението си, се пробва да понижи тази взаимозависимост, търсейки нови източници и подобрявайки успеваемостта и употребявайки повече възобновима сила.

По-рано тази седмица Съединени американски щати към този момент не разрешиха вноса на съветски нефт и газ. Ограничения вкара и Англия, която обаче не посмя да стигне до цялостна възбрана.

Русия, която сега доставя природен газ на Китай посредством газопровода „ Силата на Сибир “, води договаряния с Пекин за друга дълготрайна договорка за доставки през Монголия. В момента съветската газова инфраструктура не е способна на смяна на посоката на потоците нито към изток, нито към запад. Но в случай че бъде реализирано съглашение, ще се построи интерконектор, намалявайки зависимостта на Русия от европейските покупки.

Същевременно срещата в Турция сред външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, за реализиране на помирение, завърши без триумф.

Украинският външен министър изясни повода за разминаванията с съветския му сътрудник Сергей Лавров:

На тази среща идваме с разнообразни убеждения! Аз пристигам като външен министър, на който е поверено да търси решения и да взема решения, а той, както той самичък сподели, е пристигнал да слуша. Това е разликата в метода. “

Лавров от своя страна упрекна Запада, че популяризира погрешна информация за намесата на Москва в Украйна, като добави, че нуклеарна война е малко евентуална, откакто се появи такава информация. Руският посланик също по този начин се ангажира, че Москва ще се опита да понижи степента на зависимостта си от западните стопански системи в бъдеще.

Путин изрази убеденост, че съветската стопанска система, ще издържи на санкционния напън, който й е насочен.

Безспорно стопанската система ще се приспособява към новата обстановка. Ще продължаваме да заменяме вносните артикули с създадени в Русия. В края на краищата всичко това ще докара до повишение на нашата самостоятелност, автономия и суверенитет “, сподели Путин.

По-рано през днешния ден държавното управление забрани износа в чужбина на към 200 типа артикули. Става дума за софтуерно, телекомуникационно и здравно съоръжение, транспортни средства, селскостопанска техника и електрическа инсталация. Забраната за експорт остава в действие до края на годината. Изключение се прави за страните от Евразийския стопански съюз, Абхазия и Южна Осетия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР