Русия призовава Международната морска организация и дипломатическите мисии на няколко

...
Русия призовава Международната морска организация и дипломатическите мисии на няколко
Коментари Харесай

Русия призова България да изтегли кораба Царевна от Мариупол

Русия приканва Международната морска организация и дипломатическите задачи на няколко страни да окажат въздействие на притежателите на задгранични кораби в пристанището на Мариупол. Те желаят плавателните средства да бъдат изведени до местата за непрекъсната регистрация. Това съобщи началникът на Националния център за ръководство на защитата на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев, представен от ТАСС.

Шест задгранични товарни кораба остават в пристанището в украинския град Мариупол, измежду тях е и българският транспортен съд " Царевна ". Плавателният съд е там от началото на войната през февруари. Миналия месец множеството от екипажа на кораба се прибраха в България, само че капитанът и още двама души останаха на борда по лично предпочитание.

На пристанището в Мариупол се намират и кораби на Турция, Панама, Либерия, Ямяйка и Домиканската република.

По думите на Мизинцев корабите не престават да стоят на пристанището, макар че за тях има обезпечен безвреден кулоар за евакуация. Той сподели, че военноморският кулоар към този момент обгръща 139 морски благи, което ще осигуре " безвредното излизане на задграничните кораби от пристанищата в Одеса, Николаев, Черноморск, Очаков и Южни.

" Въпреки изискванията, основани от съветската страна за безвредно излизане на шест задгранични товарни кораба, блокирани преди този момент от Украйна: " Царевна ", " Азбург ", " Смарта ", " Блу Стар ", " Азов Конкорд ", " Лейди Аугуста ", от водите на Мариупол, управленията на страните, от които са фирмите, притежаващи плавателните съдове, към момента не са подхванали ограничения за евакуиране на тези кораби ", сподели Мизинцев.

Мизинцев акцентира, че украинската страна е виновна за обезпечаването на безвредно излизане на корабите от пристанищата и тяхното корабоплаване до сборния пункт.

По-рано съветските военнослужилещи оповестиха, че са отстранили заплахата от мини в региона на пристанището и " цивилните кораби могат безвредно " да го употребяват.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР