Русия приветства Г-20 като „успех“, но декларацията раздразни Украйна

...
В неделя Русия определи срещата на върха на Г-20 в
Коментари Харесай

В неделя Русия определи срещата на върха на Г-20 в индийската столица Ню Делхи като "безусловен успех", ден след като финалната декларация на срещата не осъди изрично нахлуването й в Украйна.

Говорейки на пресконференция в края на срещата, руският външен министър Сергей Лавров каза, че срещата е била успешна не само за Индия, но „за всички нас“.

В окончателното изявление на групата се казва, че „всички държави трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториално придобиване“, без да се изтъква Русия.

Като отражение на дълбоките разриви сред страните от Г-20, изявлението признава, че „има различни гледни точки и оценки на ситуацията“.

Дипломатите работеха неистово, за да изготвят окончателно съвместно изявление в навечерието на срещата на върха, но срещнаха затруднения в езика, за да опишат войната в Украйна.

Евентуалното компромисно изявление се равняваше на преврат за домакина на срещата, индийския премиер Нарендра Моди, но все пак отразяваше позиция, много по-мека от тези, които Съединените щати и техните западни съюзници възприеха поотделно.

„Няма с какво да се гордея“

Украйна разкритикува окончателната декларация на Г-20, като говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко написа във Facebook: „Украйна е благодарна на своите партньори, които се опитаха да включат силни формулировки в текста.

„В същото време Г-20 няма с какво да се гордее в частта за агресията на Русия срещу Украйна. Очевидно участието на украинската страна би позволило на участниците да разберат по-добре ситуацията. Принципът „нищо за Украйна без Украйна“ остава ключов както винаги.“

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя, че въпреки по-слабия език от миналата година, съвместното изявление относно нахлуването на Русия в Украйна „говори силно“.

„Ако сте на руския пост, е доста ясно къде е останалият свят“, каза той пред Джейк Тапър от CNN.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и руският външен министър Сергей Лавров се ръкуват преди срещата на Г-20. Премиерът на Индия Нарендра Моди и руският външен министър Сергей Лавров се ръкуват преди срещата на Г-20. Лудовик Марин/АФП/Гети изображения

Също в изявлението си в неделя, говорейки за конфликта в Украйна, Лавров каза, че това се дължи на партньорите от БРИКС на срещата на върха (Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка) и „консолидираната позиция на Глобалния Юг в защита на легитимната му интереси“, че е възможно „да се предотврати успехът на опита на Запада отново да „украинизира“ целия дневен ред в ущърб на обсъждането на неотложните проблеми на развиващите се страни“.

Позовавайки се на декларацията на лидерите на Г-20, той каза, че е „значително, че го наричат ​​украинския параграф, той е включен и е предмет на консенсус, но не става въпрос за Украйна… Да, украинската криза се споменава, но изключително в контекст на необходимостта от разрешаване на всички конфликти, които съществуват в света“, продължи той.

„Това е много важно, защото Западът, както знаете, щом става въпрос за Украйна, не може да влиза в интелектуални дискусии, а само изисква прекратяване на руската агресия и възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, каза Лавров.

По-рано този месец руският външен министър Лавров каза, че Русия ще блокира окончателната декларация на срещата на върха на Г-20, освен ако тя не отразява позицията на Москва относно Украйна и други кризи.

„Няма да има обща декларация от името на всички членове, ако нашата позиция не бъде отразена“, каза Лавров пред студенти в Московския държавен институт за международни отношения на 1 септември.

Срещата на върха имаше някои високопоставени отсъстващи, като китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин останаха настрана. На срещата също така Африканският съюз беше официално приет в Г-20.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР