Русия прекратява техническата помощ - с документация и с хора,

...
Русия прекратява техническата помощ - с документация и с хора,
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Нашата държава трябва да поеме гаранциите за ремонтите във военните заводи

" Русия приключва техническата помощ - с документи и с хора, както и стопират да носят отговорност за надеждността и за качеството на осъществените поправки. Това никога не значи, че нашите ремонтни предприятия не могат да продължат да правят тези поправки, като би трябвало да си обезпечат нужните аварийни елементи, създавани отвън Русия, както и да си обезпечат държавни гаранции пред потребителите за качеството и за сходството на документите на работата, която правят ".

Това сподели пред БНР военният специалист Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, в коментар на информацията, че Русия приключва действието на документите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия.

Той даде образец с Украйна, която след 2014 година е траяла да прави всевъзможни поправки на руска техника, а гаранциите за това са били поети от украинската страна:
" Така че българската страна би трябвало да направи нужните стъпки за това. В Национална стратегия " България в НАТО и европейска защита " от 2014 година беше планувано това да се случи. Програмата, призната от Министерския съвет, изискваше тъкмо подобен вид дейности по трансформиране на българската отбранителна промишленост и при освобождение на армията от руска техника, с цел да не попадаме в такава обстановка. Това към този момент е минало. Сега държавното управление би трябвало доста ускорено да свърши това, което не беше свършено през последните 8 години.... В тези години България продължи да налива пари във военно-промишлените комплекси на Русия и Беларус. Всички тези пари са освен изгубени, само че са довели до закъснение в процесите на рационализация, което ще ни коства доста скъпо ".

Според Шаламанов би трябвало да се потърси помощ от Полша, Румъния и Украйна, които имат развита отбранителна промишленост:

" Още по-ключовото решение е ремонтните фабрики да усвояват ускорено дарба за производството на произведения, свързани със съвместима с НАТО военна техника и да се придобият качества за поддръжка на техниката, която България ще закупи. Това би трябвало да стане дружно с извеждането на руската техника от българската войска, което се случва във всички страни от Източна Европа, само че като се изключи България ".

Военният специалист Велизар Шаламанов уточни, че след съветското решение за лишаване на документите на двата български военни завода би трябвало да има някой, който да подписва нужните документи, които да подсигуряват качеството на осъществяваните поправки и прегледи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР