Русия получи съдебна забрана да ползва изключително популярната по света

...
Русия получи съдебна забрана да ползва изключително популярната по света
Коментари Харесай

Спортният арбитражен съд в Лозана забрани на Русия популярна песен

Русия получи правосъдна възбрана да употребява извънредно известната по света ария „ Катюша “ като народен химн. Това се отнася за спортни надпревари, а решението е на Спортния трибунал (CAS) в Лозана.

В началото на 2021 година Руският олимпийски комитет (РОК) предложи да се извършва „ Катюша “ вместо народен химн, откакто CAS наложи възбрана на съветските национални знаци (знаме и химн) да се употребяват по време на интернационалните надпревари.

Ветото беше наложено на 17 декември 2020 година с решение на CAS поради дългогодишната процедура на манипулиране на допинг проби в Московската антидопингова лаборатория и националната политика за прикриването на приложимост на неразрешени стимуланти от спортистите. Решението се отнасяше и до съветския президент Владимир Путин и редица водещи политици от страната, които нямат право да посещават интернационалните надпревари до края на 2022 година

„ Комисията на CAS реши, че частта от предходното решение „ възбрана на всеки химн, свързван с Русия “, се отнася и за всяка ария, която е директна отпратка към Русия. Това включва и „ Катюша “, обявиха от Спортния трибунал.

„ Катюша “ става извънредно известна на територията на някогашния Съветски съюз по време на Втората международна война, защото се свързва с бойците, които са оставили своите съпруги и приятелки, с цел да се бият на фронта. Счита се, че това е патриотична ария и приканва бойците да пазят родината.

Решението коя ария да се употребява вместо химн на Русия по време на олимпийските игри в Токио ще би трябвало да бъде взето от Международния олимпийски комитет (МОК), а не от РОК. Преди месец МОК разгласи, че ще прегледа всички музикални оферти, импортирани от съветска страна.

„ Ще бъдем по-толерантни и по-сили. Не може незабавно да изберем ария. Може би трябваше авансово да създадем гласоподаване измежду спортистите, само че ние сме огромна страна и имаме доста спортисти. Трябва да определим съгласно какви критерии ще изберем песента. Тя сигурно би трябвало да е известна по света, да е младежка и патриотична “, съобщи София Великая – ръководител на Комисията на спортистите към РОК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР