Русия планира след години сама да може да осигурява целият

...
Русия планира след години сама да може да осигурява целият
Коментари Харесай

Как Русия ще стане независима от внос на така ценния литий

Русия възнамерява след години сама да може да обезпечава целият нужен за страната литий. Предвижда се до 2030 година да могат да се обезпечават потребностите на Русия от литий посредством образуване на производството му в страната, коментира пред Интерфакс Владислав Василев, шеф на отдела по металургия на Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация.

" До 2026 година планираме да пуснем в употреба първият проект за произвеждане на литиева суровина. Дотогава няма да сме самостоятелни от импорт, само че достигането на плановия потенциал в границите на три години, ще ни разреши да реализираме освен самостоятелност от импорт, а ще имаме и спомагателни размери. Като цяло ще станем самостоятелни от импорт на литий, нужни са ни шест години - до 2030 година ", споделя Василев по време на " кръгла маса " по тематиката, проведена от " Русатом МеталТех " в Новосибирск.

Към момента има няколко плана за рандеман на литий в Руската федерация, които са на разнообразни стадии. Така, взаимното дружество на " Норникел " и минното поделение на държавната корпорация " Росатом " ( " Полярен литий " ), които получиха правото да разработят Колмозерското литиево находище, към този момент започнаха да създават документи.

Освен това има план, който се разисква интензивно с " Газпром ", само че към момента няма дефинитивно решение по него, тъй като там технологията за рандеман на литий е малко по-различна. А компанията " Халмек " също възнамерява да осъществя план за рандеман на литий.

Експертът от министерството разяснява, че потреблението на литий не се лимитира до производството на литиево-йонни акумулатори, и припомня, че сега " Росатом " осъществя план в Калининградска област за създаване на цех за произвеждане на литиево-йонни кафези и акумулатори за електрически транспортни средства.

" Виждаме, че приложението на лития е много огромно и разбираме, че литият е стратегически метал. Борбата за него в света към този момент е в разгара си. Основните играчи - Съединени американски щати и Китай - доста интензивно се борят за залежи на литий, тъй че за Русия е доста значимо да има лична ресурсна база на територията на страната, и в това време да не пропущаме опциите, които съществуват в чужбина ", споделя Василиев.

Сега литият, един от главните детайли за акумулатори (включително за електрически транспортни средства), не се добива в Руската федерация.

Както беше обявено, " Полярен литий " получи лиценз за създаване на Колмозерското литиево находище в Мурманска област през февруари тази година, като той е годен до началото на 2043 година Размерът на еднократното заплащане възлиза на 1,7 милиарда рубли.
 Снимка 370104
Източник: iStock

Колмозерското находище се смята за най-голямото в Русия (18,9% от запасите в страната, 75 милиона тона) и най-перспективното. Проектът за създаване на находището планува производството на литиев карбонат и хидроксид (в размер на 45 хиляди тона годишно), които се употребяват, наред с други неща, в производството на акумулатори. Планира се плановият му потенциал да бъде доближат до 2030 година.

През февруари тази година бяха оповестени резултатите от търга за създаване на друго огромно находище на литий в района на Мурманск - Полмостундровское. Фирмата " Халмек " и " Химико-металургичен цех " ще стартират рандеман на литий в това находище в режим на пробна употреба през 2023 година - до 1000 тона, с преправка в ХМЗ, с нарастване на производството до 20 хиляди тона (в еквивалент на литиев карбонат ) до 2026 година.

Беше обявено неотдавна, че предприятие от групата на " Газпром "  възнамерява да построи пробно оборудване за произвеждане на литиев карбонат в Ковикта. Става въпрос за добиване на литий-съдържащи разсоли от дълбочина 1,5-2 км и така нататък

Също по този начин беше обявено, че секторният интегратор за устройства за предпазване на сила на държавната корпорация " Росатом " - " Ренера ", (част от компанията ТВЕЛ) започна построяването на завод за произвеждане на литиево-йонни кафези и акумулатори в Калининградска област на мястото на " замразената " Балтийска АЕЦ през есента на 2022 година

Предполага се, че стартирането на първата линия ще стане през есента на 2025 година, а индустриалният потенциал ще бъде 4 GWh годишно. При огромно търсене на продуктите, е допустимо уголемение на завода. В резултат, общият потенциал на завода може да доближи 14 GWh годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР