Русия печели конфликта в Украйна и надминава НАТО по военна

...
Русия печели конфликта в Украйна и надминава НАТО по военна
Коментари Харесай

Скот Ритър: Джон Кърби манипулира фактите, но Русия печели войната в Украйна, а армията ѝ вече е №1



Русия печели спора в Украйна и надминава НАТО по военна мощност, написа някогашният офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър в публикация за Consortium News. За седмици Москва реализира по-голям триумф, в сравнение с украинските въоръжени сили по време на контранастъплението, траяло пет месеца.

Между Украйна и Русия се случва нещо, което принуждава представителя на Съвета за национална сигурностна САЩ Джон Кърби  да прави обезверени опити да приготви американската аудитория за съществени промени. Сега администрацията на Байдън е изправена пред доста провокации, когато става въпрос за Русия.

Войната в линията Газа отклони интернационалното внимание от губещата военна акция на Киев, а пагубната контраатака, която Украйна стартира с поддръжката на НАТО, се провали. Киевските войски губят съвсем 100% от персоналния си състав и техника, участващи в борбите. (В очакване на контранастъплението НАТО образова към 90 хиляди украински бойци и им даде към 300 танка. Наскоро съветската страна разгласява данни, съгласно които от началото на контранастъплението Украйна е изгубила 90 хиляди убити и ранени хора, както и към 300 танка).

Русия мина в нахлуване. Според първичните отчети от фронтовата линия, тя е постигнала по-голям прогрес през първите няколко седмици от офанзивите си, в сравнение с украинските войски за цялото им контранастъпление, траяло пет месеца.

За похлупак на всичко американското списание U.S. News and World Report преди малко разгласява ранглиста на най-мощните армии в света, като Русия е класирана преди всичко, измествайки Съединените щати.

В такива моменти Белият дом нормално се обръща към своите политически стратези, които са опитни в манипулирането на информация, а няма по-добър експерт в изкуството на PR измежду личния състав на Белия дом от координатора на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

" Искам – в случай че ми позволите – да отделя няколко минути, с цел да ви осведомявам за обстановката на фронтовата линия в Украйна ", сподели Кърби пред кореспонденти на 26 октомври.

Според него Русия явно е минала в офанзива, като е почнала нова атака в Източна Украйна " в няколко направления " едновременно, в това число в региона на Авдеевка, Лиман и Купянск. Тази атака, продължи Кърби, " не беше непредвидена. Наблюдавахме по какъв начин се построява и идва. Предупредихме, че президентът Путин остава зает с окупирането на Украйна и работим, с цел да подсигуряваме, че Украйна разполага с нужното съоръжение за отбрана на своите територии. "

" Те [Украйна] получават толкоз, колкото можем да изпратим, толкоз бързо, колкото можем да изпратим. Ние сме интензивно ангажирани да помогнем на украинските въоръжени сили да се защитят и да се опитат да си върнат територия, изключително на изток и юг, " сподели Кърби.

Вече никой не споделя, че Украйна би трябвало да " си върне " някои територии. Сега Кърби акцентира, че новият пакет от помощи, чиито съществени детайли са системи за противовъздушна защита, противотанкови ракети и артилерийски снаряди, разрешава на Украйна " да издържи и да продължи да се пази против настъпващите сили, като сполучливо отблъсква съветските танкови колони, настъпващи към Авдеевка. "

Руснаците, побърза да добави Кърби, " претърпяха обилни загуби по време на напредването си, в това число загубата в региона на Авдеевка на минимум 125 бронирани машини и задоволително друго съоръжение, с цел да попълни батальон ".

Въпреки този " неуспех " – за който Кърби не даде никакви доказателства – се чака Русия да продължи да нападна украинските позиции. " Това е динамичен спор ", сподели Кърби, " и би трябвало да помним, че Русия към момента резервира някои нападателни качества и евентуално ще може да реализира някои тактически облаги през идващите месеци. "

Разликата сред " Украйна ще си върне изгубената територия " и " Русия е минала в нахлуване и има възможност да реализира някои тактически триумфи " към този момент е толкоз явна, че не може да бъде подценена.

Нещо се случва сред Украйна и Русия, което принуждава Кърби да прави обезверени опити да приготви американската аудитория за някои огромни промени на бойното поле, които ще бъдат извънредно в интерес на Русия.

След несполучлива контраатака

Опитите да се минимизира смисъла на триумфите на съветските сили - по-специално акцентът върху техния " тактически " темперамент - не трансформират обстоятелството, че всичко това се случва след несполучлива контраатака, в която Украйна беше подкрепена от груповата военна и икономическа мощност на Съединени американски щати, НАТО и Европейския съюз.

Преходът от широкомащабна контраатака, по време на която се чака украинските войски да си върнат, в случай че не всички, то най-малко множеството от териториите, следени от Русия, към защита на позиции и очакване, че Русия ще може да завземе още повече територия, към този момент не може да се разказва просто като " тактически " триумф. Това несъмнено е стратегически завой, който напълно евентуално служи като предвестител на крайната траектория и за двете страни в спора.

Владимир Трухан е полковник от запаса на Централния офис на съветското министерство на защитата, който неотдавна се завърна от предните линии на специфичната военна интервенция. Според него обстановката на бойното поле е доста по-тежка, в сравнение с Кърби разказва.

В задълбочено изявление, което даде по-рано през октомври за моя подкаст " Попитайте инспектора ", Трухан сподели, че в Авдеевка съветските сили не търсят " тактически облаги ", а по-скоро действен надзор на бойното поле, което ще помогне за основаването на " полукотел ", с цел да повтори сюжета на " месомелачката ", осъществен в Артьомовск (Бахмут) и покрайнините му по-рано тази година.

Според Трухан задачата не е да се обкръжи Авдеевка. Целта на съветските сили е да слагат украинското военно командване пред алтернатива: предаването на Авдеевка може да докара до срив на морала в редиците на украинските бранители, а продължаването на боевете може да докара до големи загуби на персонален състав.

В Артьомовск руснаците съумяха да убият, ранят и пленят повече от 70 000 украински бойци – съвсем същия брой бойци, които съдружниците от НАТО бяха събрали и обучили, преди да стартират контранастъплението.

Опитът да се задържи Авдеевка може да се окаже съдбовен за украинската отбранителна акция, защото запасите на Украйна са изчерпани и тя е принудена да трансферира бойци от другаде по линията на прикосновение, като по този метод основава спомагателни благоприятни условия за прогрес на съветските сили.

В изказването си Кърби загатна Купянск, наричайки го друга област, в която Русия може да реализира някои " тактически " облаги. Битката при Купянск съставлява въплъщение на съветската оперативна мощност - образец за това по какъв начин Русия съумя да се възползва от дефицита на украински личен състав на фронтовата линия, като започва настъпателни интервенции в региони на бойното поле, където украинските сили бяха изчерпани, с цел да си обезпечи в допълнение преимущество.

Още един полукотел

В Купянск Русия се стреми да сътвори още един полукотел, нова " месомелачка ", сходна на Артьомовск, принуждавайки украинците или да правят отстъпка, или да вкарат в борбата спомагателни войски, с които не разполагат, оголвайки друга част от фронта за съветските настъпателни интервенции.

И този цикъл ще се повтаря, до момента в който настъпи общ срив в редиците на украинските сили по цялата линия на прикосновение.

Това обаче не е най-важният аспект от протичащото се в Купянск в този момент. За разлика от провалянето на украинската контраатака в Запорожие и полукотлите в Артьомовск и Авдеевка - всички тези борби се състояха на територии, претендирани от Русия, т.е. те се водеха в сходство с декларираната цел на президента Владимир Путин, който трябваше да освободи съветски територии - Купянск очевидно се намира на украинска земя, защото е част от Харковска област.

Въпреки че Русия резервира военно наличие в региона на Харков след отстъплението си през есента на 2022 година, задачата беше да се защитят региони в северната област Луганск, а не да се обезпечи плацдарм за по-нататъшни настъпателни интервенции на съветските сили.

Трухан означи, че в случай че Украйна се опита да позволи спора посредством договаряния, Русия ще изтегли войските си от украинските територии. Но защото Украйна реши да продължи борбата, Русия мина в нахлуване на украинска територия.

По този метод Москва изпрати явен сигнал, че Русия - с цел да подсигурява сигурността на етническите руснаци в Източна Украйна - стартира интервенции, които могат да доведат до загуба от Украйна на още пет района в интерес на Русия.
Това е нова и доста значима повратна точка в сегашния спор, който е от огромно стратегическо значение.

Джон Кърби, несъмнено, може да се опита да омаловажи съветската атака в Купянск като просто " тактическо " достижение. Но в реалност това е в действителност повратна точка в спора.

Рейтинг на най-силните армии в света

Фокусирайки се върху специфичната военна интервенция на Русия, Кърби, както се споделя, поради дърветата не вижда гората. Междувременно U.S News and World Report схванаха доста добре нещата.

По някакъв метод Русия – чиято войска, съгласно западните медии и Кърби, търпи ужасяващи загуби, водещи до оперативна парализа заради невисок морал, извънредно неефективно управление и незадоволителна логистика – съумя да изпревари Съединените щати като най-мощната войска в света.

Този рейтинг освен опровергава концепцията за съветската непросветеност във военния спор с Украйна, само че също по този начин отразява действителност, която Западът значително пренебрегва: до момента в който Русия сполучливо организира своята специфична военна интервенция, тя също по този начин усилва постоянните си войски от 900 000 до 1,5 милиона бойци, моряци, водачи и десантчици.

Постигането на тази цел изисква освен големи старания за набиране на жива мощ - до момента в който се бие в Украйна - само че и голяма инвестиция от съветския военно-промишлен комплекс, който би трябвало освен да доставя оръжия на съветските войски, воюващи в Украйна, само че и да обезпечи логистично доставяне на спомагателни сили от 600 хиляди души.

Всички тези нови мъже в униформа - в допълнение към 300 000 мобилизирани резервисти и 300 000 доброволци, избрали да вземат участие в специфичната военна интервенция - осигуриха нарастване на персоналния състав с 1,2 милиона.
Междувременно НАТО се бори да призове групово 300 000 бойци в Силите за бързо реагиране, а Съединените щати не съумяват да реализират задачата си, като набра едвам 15 000 от нужните 60 000 бойци.

Комисията на Конгреса по стратегическата военна теория на Съединените щати преди малко разгласява окончателния си отчет, в който се споделя, че Америка би трябвало фрапантно да усили размера на своите стандартни военни сили.

Как може да стане това, с изключение на посредством разпределяне на спомагателни средства, не се преглежда в отчета. Но даже малко нарастване на числеността на въоръжените сили в миг, когато американската войска не е в положение да набере задоволително хора, с цел да поддържа сегашната конструкция и състав на въоръжените сили, наподобява невъзможна задача.

Освен едностранчивите съпоставения на равнищата на подготвеност при набирането и поддържането на огромен брой нови военни формирования, полковник Трухан уточни същинското значение на това, което Русия прави в този момент. Според него построяването на съветския боен капацитет в този момент има приоритет пред воденето на военни дейности в зоната на Специалната военна интервенция.

Това значи, че до момента в който груповият Запад - Съединените щати, НАТО и Европейският съюз - се борят да намерят метод да продължат да поддържат военните старания на Украйна, Русия е превзела стратегическата самодейност в своята Специална военна интервенция, макар че тя е от второстепенно значение за нея.

Главната цел на Русия е да сътвори въоръжени сили, способни да отхвърлен и победят груповите сили на Запада. За задачата Русия образува нови елементи, оборудвани със модерна военна техника, в което нейната отбранителна промишленост интензивно ѝ оказва помощ.

Междувременно Западът се бори да трансформира войска, която съществува значително на хартия или напълно във въображението на нейните водачи, в нещо, способно да излезе на бойното поле при положение на широкомащабна сухопътна война в Европа.

Днес съветските въоръжени сили са потвърдена и калена в борби войска, научила благосъстояние от тактически и оперативни уроци, добити посредством упорита битка, траяла повече от 600 дни.

Междувременно армиите на груповия Запад се мъчат да излязат от казармите си, проведени и екипирани са по остарели стандарти и при възможни огромни военни дейности едвам ще устоят две седмици.

Джон Кърби може да манипулира обстоятелствата колкото си желае, само че в никакъв случай няма да може да отхвърли действителността: Русия печели спора в Украйна и превъзхожда Съединени американски щати и НАТО във връзка с военна мощност. Благодарение на Владимир Трухан можем да получим справедлива визия за положението на съветската войска – позиция, която удостоверява заключенията на US News and World Report, че Русия, а не Съединените щати, в този момент има най-мощната войска в света.

*Скот Ритър е някогашен офицер от разузнаването на морската пехота на Съединени американски щати, който е служил в Съюз на съветските социалистически републики, където е отговарял за използването на споразуменията за надзор на въоръженията, както и в Персийския залив по време на интервенция „ Пустинна стихия “ и в Ирак, където е управлявал унищожаването на всеобщи оръжия заличаване. Новата му книга се споделя " Разоръжаването по време на Перестройката ".

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР