Русия отрече днес в ООН каквото и да било депортиране

...
Русия отрече днес в ООН каквото и да било депортиране
Коментари Харесай

Русия отрече в ООН всякакво депортиране на украински деца

Русия отхвърли през днешния ден в Организация на обединените нации каквото и да било " депортиране " на своя територия на хиляди украински деца след нахлуването в Украйна, в което я упрекват Киев, интернационалното правораздаване и неправителствени организации, съобщи Франс прес.

 

Комитетът на Организация на обединените нации по правата на детето, който преглежда съветския случай в границите на постоянно съвещание, прикани през днешния ден Москва да изясни „ обвиняванията в депортиране “.

 

„ От февруари 2022 година насам Руската федерация не е взела участие в депортирането на украински жители на нейна територия “, отговори през днешния ден ръководителят на съветската делегация Алексей Вовченко, който е заместник-министър на труда и обществената отбрана.

 

„ Около 3 милиона поданици на Украйна, в това число избран брой деца, бяха признати в Руската федерация. Повечето от децата пристигнаха със фамилиите си или с настойници, бяха настанени във краткотрайни приюти или при родственици “, сподели Вовченко.

 

Той обаче уточни, че са в ход инспекции за ситуацията на „ над 5000 деца “. 

 

Русия, която през февруари 2022 година нахлу в прилежащата страна, претендира за анексирането на пет украински района: Крим през 2014 година, а по-късно през 2022 година на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

 

Украйна пресмята, че 20 000 украински деца са били наложително изпратени в Русия. Само към 400 са били репатрирани от управляващите на този стадий.

 

Миналата година Международният углавен съд издаде заповеди за арест против съветския президент Владимир Путин и съветския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова за „ депортирането “ на хиляди украински деца.

 

Москва твърдо отхвърля тези обвинявания и твърди, че " преселването на евакуирани деца се прави на първо място по тяхно искане и с тяхно единодушие ", съгласно документ, който Русия изпрати на Комитета по правата на детето предходната година.

 

Относно „ евакуациите “ от Донецка и Луганска област  Вовченко уточни, че „ към 2000 жители “ на сиропиталища и домове за деца са отишли ​​в Русия, „ съпроводени от шефове и личен състав “ на центровете, където до тогава са живели.

 

Освен това, Вовченко упрекна украинските управляващи, че преди заминаването на тези деца, те не са били „ загрижени “ за ситуацията и здравето им.

 

Отговаряйки на въпроси на членове на комитета на международната организация, съветският представител сподели също, че към момента не е допустимо да се дефинира какъв брой съветски деца са изгубили бащите си в боевете в Украйна. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР