Русия отново атакува с дронове и ракети цели на територията

...
Русия отново атакува с дронове и ракети цели на територията
Коментари Харесай

Генадий Гудков: Путин може да управлява Русия единствено в състояние на война

Русия още веднъж нападна с дронове и ракети цели на територията на Украйна. След като една от най-големите електроцентрали покрай Киев беше изцяло унищожена, през днешния ден имаше и пожар в обект от енергийната инфраструктура в Днепропетровска област.

От Белия дом приканиха Камарата на представителите да предприеме незабавни дейности за одобрение на двупартиен законопроект за националната сигурност, тъй че Съединени американски щати да могат да изпратят повече системи за противовъздушната защита на Киев.

За войната и тактиката на Путин - Евгения Атанасова беседва с някогашния съветски народен представител, офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и сегашен отстъпник Генадий Гудков.

- Господин Гудков, по какъв начин бихте определили стадия, на който се намира войната на Русия против Украйна? Виждаме ракетни удари, офанзиви на безпилотни летателни апарати, спомагателна готовност – каква е тактиката на новия остарял президент?

Генадий Гудков: Стратегията на новия остарял президент е доста елементарна – войната му би трябвало, с цел да остане на власт. От първия ден, от най-първата секунда задачата му беше единствено една – благодарение на войната да укрепи властта си и да я трансформира в безкрайно продължителна. Това е главната цел, всичко останало е гарнитура, всичко останало е неистина, всичко останало е реторика – задачата е удържането на властта. Днес има желание да завземе Украйна с изтощението ѝ, да изчерпи търпението на Европа, на съдружниците на Украйна, на Съединени американски щати и на самия украински народ, който е смъртно изтощен от тези извънредно тежки години война.

Затова Путин счита, че ще води война там досега, когато не стартират да договарят с него, до момента в който не го признаят за победител или за страна в договарянията в тази война, за страна в договарянията за мир. Това обаче ще е злополука, тъй като Путин няма да спре – войната му би трябвало, като последваща доза на наркоман. Ако я няма тази доза, стартира рецесия. И с него е по този начин. Путин може да ръководи Русия само в положение на война. Това е нещото, което би трябвало да разберем. Затова всевъзможни договаряния с Путин за мир ще са договаряния за малко помирение. Единствено евакуиране на войските, деокупация на Украйна, признание на виновността, подготвеност за заплащане на репарации – само това може да е изискването за мирни договаряния. Всичко останало ще докара до нова, по-тежка, по-разрушителна война. Путин в Кремъл, Путин некадърен да съблюдава интернационалното право, Путин, който е без морални, нравствени правила, Путин, който не щади безстопанствен живот е директния път към нова война. Сега сме, като през 1938 година. Нова 1938 година, когато светът би трябвало да реши – или ще усмири агресора, или да го накаже за експанзията. В момента сме в сериозната фаза на войната, най-тежката сериозната фаза на войната е тъкмо в този момент, тъй като живеем на кръстопътя – или ще сме в мир с Путин на път към нова война, или ще има готовност на западната коалиция и наказване за агресора. Ето тогава ще пристигна постоянният мир.

- А по какъв начин може да се преодолее тази сериозна точка?

- Разбира се, това може да бъде решено от западната коалиция, демократичната коалиция, която оказва помощ на Украйна. Какво е значимо да се разбере от всички българи, въобще от всички хора – не става въпрос за война сред Украйна и Русия, това не е война сред две страни, това е война сред световната система на демокрацията и световната система на тиранията, това е гибелен конфликт, който става на територията на Украйна. Той е под формата на война на Русия против Украйна, само че в действителност това е световна война сред демокрациите и тираниите.

И да се изгуби тази война значи да настъпят последствия за целия свят, извънредно тежки последствия – Близкият Изток, Тайван, Африка, Азия, това ще са голям брой въоръжени спорове, които могат да доведат до Трета международна. Защото диктаторите ще имат образец за това, че могат да водят война, могат да атакуват, може да бъдат променяни границите и за всичко това да не понесат наказване. И безусловно ще го вършат. А Путин през днешния ден е основното лице на този лагер на тиранията и диктатурата.

- Виждаме, че Украйна става причина за противоречие сред Германия и Франция? Шолц упорства пред Макрон френската войска да не взе участие директно в помощта за Киев, с цел да не избухне международна война. Съществува ли такава заплаха и би трябвало ли Европа непосредствено да се намеси в Украйна?

- Смятам, че Западната коалиция не употребява методиката, която употребява Путин и считам, че това е един огромен минус. Какво прави Путин – Путин води хибридни войни, които сякаш не се водят от страната, а в действителност е тъкмо по този начин. Ние, съветската съпротива поддържаме президента Макрон и дейностите на френските управляващи. Трябва да сме решителни, би трябвало да сме смели и би трябвало да изведем нещата до дъно. Трябва да се побеждава Путин, да се побеждава на бойното поле в Украйна, не откакто стигне по-нататък, той би трябвало да бъде надвит на територията на Украйна. И това може да стане. Ще дам съответен образец: идват да речем 100 пенсионирани водачи на F16, 100 одеве пенсионирани водачи на F16. Те не са представители на въоръжените сили на никоя страна, към този момент са пенсионери, само че, повярвайте ми, летят на F16 не по-зле от водач на 20 години, може би даже доста по-добре. Какво може да стане – ами нищо, качват се на изтребителите и водят война. Така прави Путин, същото го вършат и други диктатори. Защо да не може да го прави Западната коалиция?

Или изпращат хора, които едвам през вчерашния ден са се пенсионирали. Идват, влизат във въоръжените сили на Украйна и стартират да приготвят патриоти, да приготвят военни фрагменти, упражняват ги за пукотевица с " Хамърс ", ръководят системите на ракетното оръжие, слагат инженерни заграждения и по този начин нататък. Ако Западът не е подготвен за директен боен конфликт, може би даже няма потребност от това, не разбирам за какво Западната коалиция не употребява тези механизми, ще простите, на хибридната война?

- Напоследък Путин твърди, че Западът и Украйна са намесени в атентата в зала " Крокус Сити ". Изключвате ли такава версия? За кого е потребна тя от позиция на вашия опит? Какъв е най-вероятният вид?

- Много добре познавам " Крокус Сити ", познавам системата за техническа сигурност там, а и на защитата. Работата е там, че моята компания, компанията на моето семейство беше дълги години една от най-големите в областта на сигурността в Русия. Много от нашите чиновници отидоха да работят в " Крокус Сити Хол ", в службата им за сигурност, в техническите им отдели. Напълно отговорно мога да кажа, че системата за сигурност на " Крокус Сити " дава отговор на всички международни стандарти за сигурност, на международните стандарти – пожарогасителната система, системата за димоотвеждане, алармената система, която разблокира всички стълбища, всички входове и хората могат да се изнасят гладко от пространствата – всичко това беше налице. Имаше охранителна видеосистема, мониторни стаи, система за надзор на достъпа, групи за бързо реагиране, полицейски отдел. Питам, запитвам в пространството – за какво нито една от системите за сигурност, наблягам – нито една не се задейства. Защо? Защо полицейският отдел, който стои в " Крокус Сити Хол " с автоматизирано оръжие, с дежурна полицейска група не се появи? Час и половина никой не се появи, час и половина на мястото на закононарушението нямаше нито един от органите на реда.

- Защо?

- Мисля, че този атентат несъмнено беше на ИДИЛ. Украйна няма нищо общо с това. Но аз като експерт, като човек, който има визия какво е система за сигурността и отбраната против тероризма на страната, оставам с усещането, че става въпрос за клетка на ИДИЛ. В нея биха могли да влизат сътрудници на ФСБ, които са я управлявали, с цел да се внедрят в ИДИЛ, Специалните служби са длъжни да работят против ИДИЛ, длъжни са да вкарват в нея свои сътрудници. Създай си клетка и тази клетка може да правиш каквото ти скимне от името на ИДИЛ. И у мен се оформя усещането, това са мои догадки, нямам доказателства, само че у мен се оформя от натрупването на обстоятелства, от големия брой несъвпадения, от големия брой въпроси усещането, че това беше терористичен акт под контрола на съветските служби за сигурност .



Не може по този начин да гори изцяло окомплектовано, изцяло оборудвано помещение. Не може! Там има даже водни оръдия, те насочват водна бликам в огнището на пожара, в източника на топлота, има пожарогасителни системи, има избавителни системи – нищо не беше задействано. Няма по какъв начин да стане по този начин, няма по какъв начин да стане, че от 10 системи за сигурност нито една не работи! Няма по какъв начин да стане такова нещо! Там са направени голям брой инспекции – противопожарната работа ревизира, административната комисия ревизира, ФСБ ревизира, Министерство на вътрешните работи ревизира, Министерството на изключителните обстановки ревизира, непрекъснато се вършат инспекции на местата на скупчване на хора. Особено в Москва – това е един от най-големите комплекси. В Русия няма нищо по-голямо от него. Това е зала с 10 хиляди места. Само си го представете, това е стадион в една постройка - 10 хиляди места, девет хиляди и еди какъв брой си, на процедура 10 хиляди места. И по какъв начин някакви четири таджика можаха за 18 минути да убият десетки души и да опожарят зданието. Кой естествен човек може да повярва на това. Четирима таджика идват с някакво Рено, за 18 минути излизат от колата, две минути вървят до входа на Крокус Сити, значи им остават 16 минути. Ако имаме вяра на Бастрикин и Следствения комитет, за 16 минути изстрелват 28 пълнителя с три " Калашника ". Няма такова нещо.



Стрелял съм с " Калашник " ей толкоз пъти през живота си – след втория пълнител цевта на автомата се нажежава и той към този момент стартира да плюе патроните. Не е допустимо за толкоз време да се изстрелят толкоз патрони, не е допустимо. На видеото не чуваме да се стрелят непрекъснати откоси, има паузи сред изстрелите. Как биха могли да изстрелят 28 пълнителя. Освен това, тези таджики, наети в чатовете, без военна подготовка съгласно биографиите им, без опит в убиването на хора се качват на колата без оръжие, без експлозиви, без защитни средства и подкарват с гневна скорост, със 150 км в час за Брянск. Представете си, хората, които са направили такова нещо, би трябвало да са наясно, че всички ги търсят, би трябвало, в случай че тръгнат да ги задържат, или да окажат въоръжена опозиция, или да се взривят. А те пътуват с жигула, имат един револвер без патрони. Без патрони! Няма нито гранати, нито експлозиви, никакви тротилови шашки – нищо нямат, хора, които половин Русия би трябвало да ги търси, всички хора под пагон да ги търсят. Можете ли да повярвате, че това са хората, направили такова закононарушение?! Погледнете трезво на нещата – в чатовете да наемат хора с опита на командоси и невъзмутими убийци. И по-късно тези хора, които знаят, че са направили такова закононарушение, потеглят с колата без да сменят номерата, нарушават всички вероятни правила, освен това нямат нито оръжие, нито експлозиви, нито гранати. Те са просто цел, просто са цел! Ако започнеш да анализираш всичко това, всичко става безусловно ясно. Изобщо мисля, че други са стреляли, мисля, че пожарът в Крокус е бил квалифициран, считам, че и стрелбата и подпалването на зданието са авансово готови. Тази терористична офанзива е била нужна, на кого е била нужна и кой би могъл да изключи тези 10 или 12 системи за сигурност? Просто задавам този въпрос и разбирам, какъв може да бъде отговорът. Разбирам, какъв е отговорът!

- Господин Гудков, след гибелта на Алексей Навални се очакваше някакво сливане на съветската съпротива, вяра, че може би брачната половинка му ще продължи делото му. Напоследък няма никакви вести, какво се случва, съществува ли опция на Путин?



- Алтернатива на Путин е всеки втори гражданин на Русия, в случай че който и да е гражданин на Русия заеме мястото на Путин, нещата ще са доста по-добре, повярвайте ми. Работата не е в това, в действителност Юлия Навалная очевидно е доста мощно шокирана от гибелта на брачна половинка си, в морално отношение е в доста тежко положение. На 16 и 17 този месец следва Третата Берлинска конференция, която е ориентирана към съгласуване на активността и сливане. Винаги сме канили екипа на Навални, отнасяме се с почитание към героизма и мъжеството на Алексей Навални, който даде живота си за бъдеща Русия. Много се надяваме Юлия Навалная да може да преодолее това, което се случи с нея. Изпращаме лъч на поддръжка, чакаме я, надяваме се, само че по този начин или другояче продължаваме процеса на съгласуваност. Надявам се, че Третата берлинска конференция, отдадена точно на координацията и взаимоотношението, ще донесе резултат. Мога да кажа, че в този момент съветската съпротива построяват връзките си със западните европейски институции. Създали сме група, платформа в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в този момент в нея ще бъде назначен докладчик за Русия, един непрекъснат работен орган. Същият непрекъснат работен орган е основан в Европейския парламент, който през май следва да бъде отначало определен, избирането му предстоят на 9 юни. На такова редовно ниво към този момент се води разговор, води се и с националните парламенти. Сега въпросът не е в обединяването, въпросът в този момент е за изработването на тактика за Русия. Най-главният проблем е, че никой няма нито схващане, нито визия, нито проект, какъв би трябвало да е резултатът от войната с Русия. Дали в Кремъл ще си е Путин, по какъв начин ще се извърши промяната на властта, какво би трябвало да се направи за това, какво не би трябвало да се прави, по какъв начин би трябвало да се поправя политиката на наказания, по какъв начин би трябвало да се поправя миграционната политика. Когато задаваме тези елементарни въпроси на нашите сътрудници от Западната демократична коалиция, нямаме отговор.



Попитах едно високопоставено лице в Европейската комисия: „ Някакъв проект няма ли да извършите? ” А той отговори - „ Толкова е мъчно, 30 члена сме на Европейския Съюз. Може би вие, съветската съпротива, да се разберете с американците. Те да сформират проект, и ние тогава ще ги подкрепим ”. Разбирате ли – няма тактика за Русия. Войната не може да завърши единствено с военна победа на Украйна, тъй като по-късно идва въпросът „ Какво става с Русия? ” Остава източникът на закани ли? Войната ще избухне в балтийските страни ли? Следващата война в Молдова ли ще е? В Грузия ли? В Казахстан ли? Къде? А тя безусловно ще стане. И може би тъкмо тъй като няма подобен общ проект, няма и съзнателен разговор, няма ограничения, ориентирани към постигането на постоянен мир. Постоянно дублирам, че помирение с Путин значи къса отмора преди идната война. Без Путин в Кремъл ще можем да установим постоянен мир и доста десетилетия Европа ще може да живее в мир, тъй като Русия ще се развива по пътя на демократизирането, на депутинизацията и това е главното, което може да резервира мира. Не въоръжаването на НАТО, което се планува за трилиони долари. Казвам, дано да похарчим стотици милиарди, с цел да помогнем на руснаците вътре в Русия да сменят властта и да тръгнат по пътя на демокрацията. Това ще е доста по-евтино и доста по-сигурно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР