Путин през всичките тези години – почти четвърт век се

...
Путин през всичките тези години – почти четвърт век се
Коментари Харесай

Егерт: Обществото отговаря за съдбата на страната си, както и да изглеждат границите ѝ

Путин през всичките тези години – съвсем четвърт век се занимава с това да потвърждава на руснаците, че им е върнал величието, и огромна част от съветското общество е съгласна с него. За в този момент никакви чудовищни жертви, убийства и военни закононарушения, осъществявани в Украйна, никакви жертви измежду личните им военни не трансформират отношението на жителите на Русия, че Путин знае най-добре и те му имат доверие.

Това сподели в особено изявление за Българска национална телевизия един от най-хубавите познавачи на процесите в Русия, журналистът Константин Егерт. С него в Талин беседва Николай Кръстев.

Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Егерт, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да сте наш посетител!

Егерт: Аз ви благодаря!

Господин Егерт, бихте ли споделили, къде се намира в този момент Русия в публичен проект?

- Що се отнася до обществото за жалост в този момент в Русия, страна с население от 140 милиона души, жителите, в социално-политическия смисъл, са доста по-малко. Това е страна, в която обществото е пасивно, това е страна, в която обществото според допитванията, които, несъмнено, могат да се одобряват с избрана доза песимистичност, само че по този начин или другояче числата са много огромни, в която по-голямата част от хората избира да се абстрахира от действителността, както от експанзията против Украйна, по този начин и от путинския режим. Хората се пробват да не мислят за това, тъй като в случай че стартират да мислят, очевидно ще би трябвало да създадат някакви заключения за това в каква страна живеят. Така за жалост през днешния ден основната рецесия, която претърпява Русия, даже не е политическата рецесия, обвързвана с путинската тирания, това е гигантската морална рецесия, това е доста, доста дребната опция за съществуване на съвсем престаналото да съществува към този момент гражданско общество.



Господин Егерт, виждаме, че през днешния ден се развива неосъветската митология, какви са аргументите за появяването й?

- Причините са там, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, от една страна, не беше основан никакъв прелъстителен облик на бъдещето за жителите на нова Русия. От друга страна, не беше основана визията за държавност, за величието на страната значима за средностатистическия руснак. През деветдесетте години след разпадането на Съветския съюз имаше 10 доста тежки години, страната претърпя икономическа рецесия, на мнозина не им беше до мислите за нещо друго, с изключение на просто за оцеляването. Но когато цените на петрола се подвигнаха, когато си отиде Елцин и пристигна Путин, когато започнаха да заплащат заплатите, хората започнаха да живеят по-добре, когато започнаха да вършат покупки, потеглиха на почивки в чужбина, в България да вземем за пример, в един миг, условно казано, си зададоха въпроса: „ Вече имам пералня, към този момент си купих кола, къде отиде империята ми? ”

И Путин през всичките тези години – съвсем четвърт век се занимава с това да потвърждава на руснаците, че им е върнал величието, и огромна част от съветското общество е съгласна с него, към този момент никакви чудовищни жертви, убийства и военни закононарушения, осъществявани в Украйна, никакви жертви измежду личните им военни не трансформират отношението на жителите на Русия: „ Путин знае най-добре, към този момент ние му имаме доверие ”.



Войната на Кремъл против Украйна би ли могла да промени Русия и да я върне към демократичния развой?

- Мисля, че на Русия няма да й се наложи да се връща към демократичните процеси, а в най-хубавия случай ще би трябвало да стартира най-сетне по някакъв метод, да прави нещо, с цел да се трансформира постепенно в народна власт. Но без подозрение авансово изискване за това би трябвало да стане прекратяването на войната в Украйна и провалянето на съветския режим в тази несправедлива и нападателна война. Мисля, че без това до момента в който продължава войната Путин ще продължава да управлява Русия, ще продължава политиката си и в този смисъл на първо място би трябвало да приказваме за оказването на оптималната помощ на Украйна и тази война би трябвало да завърши с победа на Украйна, с проваляне на путинския режим. Едва по-късно са вероятни някакви промени.

Лично считам, че тези промени ще траят не едно потомство, това ще са доста продължителни промени и като начало, като начало след тази война би трябвало да бъде реализирано такова положение на Русия, при което тя ще е в мир със себе си и със съседите си. Дали тогава тя ще е идеална народна власт, по-скоро не, за това ще са нужни огромни старания, както от страна на тези политици, които ще ръководят Русия тогава, в случай че остане единна Русия, това никой не го знае, както и от съветското общество, а това е най-важното. Ще се наложи да се разсънят и да осъзнаят, че обществото дава отговор за ориста на страната си, както и да наподобяват границите й.



Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР