Русия отказва достъп до украинските военнопленници на мисията на ООН

...
Русия отказва достъп до украинските военнопленници на мисията на ООН
Коментари Харесай

Русия отказа на ООН достъп до украинските военнопленници

Русия отхвърля достъп до украинските военнопленници на задачата на Организация на обединените нации по човешките права в Украйна, заяви през днешния ден в Женева шефът на задачата Матилда Богнер, представена от Reuters..

Посочва се, че организацията разполага с доказателства за грубо отношение към бойци от Въоръжените сили на Украйна – това е еднакво на  военно закононарушение.

Същевременно наблюдаващите на Организация на обединените нации имат безконтролен достъп до местата, където са арестувани съветски военнопленници в Украйна.

" Руската федерация не даде достъп до военнопленниците, които държи на своя територия или на окупирани от нея територии. Още по-тревожно е това поради мъченията и жестокото отношение към военнопленниците от страна на Русия. " – съобщи Богнер.

По думите й, украинските военни биват подлагани на така наречен процедура по " посрещане ", при която ги принуждават да вървят или да бягат сред редици съветски надзиратели, които ги бият. Нанасят им побои и при влизането в затворническите пространства.

Екипът на Организация на обединените нации разполага и с информация за инфекциозни болести в колонията в Оленовка, където държат украински бойци. Става дума за хепатит и туберкулоза.

Богнер прикани Русия да освободи по филантропични съображения четири бременни дами от ВСУ, намиращи се в съветски плен на окупираните територии.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР